Invazia furnicilor cu capul mare schimbă comportamentul leilor africani
De la zebre la bivoli: cum supraviețuiesc leii în fața furiei insectelor
În loc să vâneze zebre, leii africani sunt acum nevoiți să-și schimbe dieta din cauza unei invazii de furnici cu capul mare în Africa de Est. Conform unui studiu recent, aceste insecte au transformat complet peisajul rezervației Ol Pejeta din Kenya, afectând întreg ecosistemul.
Furnicile cu capul mare, originare din Mauritius dar răspândite în întreaga lume sub-tropicală și tropicală, au dus la o creștere a erbivorilor de elefanți și la o schimbare în dieta leilor, de la zebre la bivoli. „Acești mici invadatori sunt responsabili pentru schimbările din ecosistemul african, determinând cine este mâncat și unde”, a declarat Profesorul Todd Palmer, unul dintre autorii studiului.
Impactul devastator al „invadatorilor mici”
Studiul, care acoperă cercetările făcute pe parcursul a trei decenii, a evidențiat complexitatea interacțiunilor dintre furnici, copaci, elefanți, lei, zebre și bivoli în savana locală. Echipa de cercetători de la Universitatea din Florida a urmărit impactul acestor „mici invadatori” asupra zonei de conservare a vieții sălbatice din comitatul Laikipia, folosind camere ascunse, guler pentru lei cu legătură prin satelit și modelare statistică.
Au descoperit că furnicile cu capul mare au atacat furnicile acacia autohtone, lăsând copacii de acacia să fie vulnerabili la a fi mâncați de elefanți. Acest lucru a dus la peisaje cu vizibilitate mai mare, ceea ce a dus la „semnificativ mai puține” ucidere de zebre de către lei, care se bazează pe acoperirea copacilor pentru a-și vâna și ascunde prada. În schimb, leii și-au schimbat prada preferată de la zebre la bivoli – care sunt mai mari decât zebrele și stau în grupuri.
Un viitor incert
„Natura este inteligentă, iar animale ca leii tind să găsească soluții la problemele pe care le întâmpină. Dar încă nu știm ce ar putea rezulta din această schimbare profundă în strategia de vânătoare a leilor. Suntem foarte interesați să urmărim această poveste”, a adăugat Profesorul Palmer.
„Aceste furnici sunt peste tot, mai ales în zonele tropicale și subtropicale. Lucrăm cu managerii de terenuri pentru a investiga intervențiile, inclusiv împrejmuirea temporară a erbivorilor mari, pentru a minimiza impactul invadatorilor de furnici asupra populațiilor de copaci”, a mai spus acesta.
Studiul, pe care Profesorul Palmer l-a descris ca fiind „născut din plimbări cu Land Roverul prin noroi timp de 30 de ani”, a fost publicat în revista Știință.
Sursa: Sky News