Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită reformă sistem sanitar

Reforma Imperativă a Sistemului de Sănătate: Un Apel la Acțiune

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a lansat un apel urgent pentru o reformă radicală a sistemului de sănătate. Această solicitare vine în urma unei serii de incidente la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București, care au evidențiat riscul erorilor sistemice și inadecvarea modelului de malpraxis.

Regândirea Sistemului Malpraxis

În cadrul acestei reforme, Federația „Solidaritatea Sanitară” propune înlocuirea sistemului malpraxis cu un sistem de despăgubire pentru pacienți. Aceasta implică introducerea unui corp profesional de experți în medicină, care să funcționeze autonom și să colaboreze cu instanțele și instituțiile responsabile de despăgubirea pacienților pentru prejudicii.

Introducerea Profesiei de Etician/Bioetician în Spitalele Publice

În plus, sindicaliștii solicită introducerea profesiei de etician/bioetician în spitalele publice. Acești profesioniști ar trebui să fie recrutați din rândul altor categorii profesionale, cum ar fi absolvenții de drept, filozofie, antropologie etc., specializați în etică/bioetică. Rolul lor ar fi de a coordona activitatea Consiliului etic, de a participa la comisiile aferente procedurilor aplicabile în condiții speciale și de a furniza consiliere necesară profesioniștilor din sănătate în toate problemele de natură etică.

Crearea Procedurilor Etice pentru Alocarea Resurselor Vitale Deficitare

Un alt aspect crucial al reformei propuse este crearea procedurilor etice aplicabile în cazul deficitului de resurse vitale raportat la numărul de pacienți care au nevoie de ele. Aceasta ar presupune o procedură rațională de alocare a resurselor vitale deficitare.

Introducerea Testamentului Corporal

Federația „Solidaritatea Sanitară” propune, de asemenea, introducerea unor instituții adaptate realităților actuale, cum ar fi testamentul corporal. Acesta ar permite cetățenilor să decidă în privința sănătății lor atunci când ei nu o pot face și ar facilita identificarea persoanelor abilitate să decidă de către personalul medical.

Consecințele Neglijării Reformei

În absența unei reforme rapide și eficiente, sindicaliștii avertizează că restabilirea încrederii cetățenilor în sistemul public de sănătate va deveni o sarcină imposibilă, cu consecințe negative atât asupra pacienților, cât și asupra angajaților din sănătate.

Sursa: news.ro