Decizia instanței malteze: un act de sfidare a justiției europene
Într-o mișcare care a stârnit indignare și consternare în rândul comunității juridice europene, judecătorii din Malta au respins cererea de extrădare a fugarului Paul-Philippe al României. Această decizie, care este definitivă, a fost catalogată de Ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, ca fiind „revoltătoare” și o încălcare flagrantă a unei decizii a Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE).
Un apel la acțiune diplomatică
În fața acestei situații, Gorghiu a anunțat că va solicita premierului Ciolacu și Guvernului să reacționeze la nivel diplomatic. Aceasta a subliniat că o decizie de acest gen este inacceptabilă, având în vedere Decizia-cadru JAI în materie de predare și interpretările recente ale CJUE. În plus, Gorghiu a subliniat că decizia instanței malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României.
Garantarea drepturilor fundamentale în penitenciarele românești
Ministrul Justiției a adăugat că statul român, prin Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), a depus toate garanțiile solicitate privitoare la condițiile din penitenciare. Gorghiu a subliniat că CJUE a stabilit că autoritatea de executare a Mandatului European de Arestare (MEA) nu poate aplica un standard de protecție a drepturilor fundamentale mai ridicat decât cel care rezultă din dreptul Uniunii și din Cartă. În acest context, România a oferit în peste 850 de cazuri numai în ultimul an, garanții că închisorile din România sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii.
Un precedent periculos în cazul extrădărilor
În cazul lui Paul-Philippe al României, instanța de fond din Malta a decis în favoarea statului român, dar instanța de apel a respins predarea fugarului către România. Gorghiu a reamintit că, anul trecut, peste 800 de fugari au fost aduși în România iar anul acesta numărul este de peste 400. În ciuda acestui fapt, instanța malteză a apreciat că în cazul executării mandatului european de arestare împotriva lui Paul-Philippe al României există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a art. 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE și art. 3 din Convenția europeană a drepturilor omului.
Continuarea demersurilor pentru predarea fugarilor
În ciuda acestui obstacol, Gorghiu a afirmat că statul român va utiliza în continuare toate mijloacele juridice disponibile pentru a continua demersurile în vederea predării tuturor fugarilor. Aceasta a subliniat că România nu va renunța la eforturile sale de a asigura că justiția este servită, indiferent de deciziile instanțelor străine.
Sursa: Digi24