Criza apei în România: O privire asupra situației actuale
Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat recent că resursele de apă ale țării sunt în continuare monitorizate, în contextul în care aproape 600 de localități se confruntă cu restricții de apă. Mai mult, anumite sectoare ale Dunării au intrat în faza de atenționare, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la gestionarea resurselor de apă ale țării.
Scăderea nivelului de umplere a lacurilor de acumulare
Conform ANAR, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de ANAR alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este în scădere, ajungând la 78,14%, comparativ cu 78,59% în săptămâna precedentă. Volumul de apă în principalele lacuri a scăzut de la 3,46 miliarde mc la începutul lunii, la aproximativ 3,39 miliarde mc. Această scădere continuă a rezervelor de apă ridică probleme serioase cu privire la asigurarea necesarului de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.
Restricții de apă în numeroase localități
În prezent, 311 localități, inclusiv 8 orașe/municipii (Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Târgu Ocna, Hârlău, Roman, Târgu Neamț, Solca), care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, sunt afectate de deficitul rezervei de apă. Alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare. Cele mai afectate județe sunt Iași, Vrancea, Neamț, Botoșani, Gorj, Bacău, Galați, Mehedinți, Vaslui, Olt, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Suceava, Teleorman, Dolj și Caraș-Severin.
Seceta afectează localitățile fără sisteme centralizate de alimentare cu apă
În plus, 272 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea și Gorj.
Apelul specialiștilor către populație
Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, specialiștii fac apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației. Această situație subliniază necesitatea unei gestionări mai eficiente a resurselor de apă și a unui comportament responsabil din partea cetățenilor.
Sursa: news.ro