Directorul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti reţinut de DNA
Paul Petrof, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită. DNA anunţă, miercuri, reţinerea a şase inculpaţi: CERNAT ALEXANDRU, TEIANU NICOLAE-ŞTEFAN şi VULCAN MARIAN-VLADIMIR, funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române şi în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti pentru comiterea unor infracţiuni de luare de mită în formă continuată, PETROF PAUL, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de: favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN, şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române, pentru comiterea infracţiunilor de: favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, în formă continuată. O persoană fizică este acuzată de comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, în cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcţionarii vamali ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care-şi desfăşurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov foloase necuvenite. „Banii respectivi ar fi fost pretinşi şi primiţi de cei cinci inculpaţi în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate şi implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri”, a transmis DNA. În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, inculpaţii ar fi îngreunat cercetările într-un dosar penal, prin prezentarea unui om de afaceri conţinutul unei ordonanţe emise de ofiţerii de poliţie, în legătură cu unele societăţi controlate de persoana respectivă.
„În perioada 2021-2023, inculpatul ar fi acceptat de la un om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de bani şi ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor poliţişti de frontieră”, a mai transmis DNA. Procurorii precizează că, în aceeaşi perioadă, un inculpat ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de bani pentru achiziţia unui apartament şi alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obţinerea unor autorizaţii.
La data de 14 februarie 2024, inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Sursa: Digi24