Rafila nu crede că trebuie să demisioneze.

Acuzații de omor calificat cu premeditare la Spitalul Sfântul Pantelimon

Într-o dezvoltare șocantă a evenimentelor, două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt acuzate de omor calificat cu premeditare. Acestea urmează să fie prezentate Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă. În centrul acestui caz se află moartea unui pacient de 54 de ani, căruia i s-ar fi redus nejustificat doza de noradrenalină.

Reacția Ministrului Sănătății

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a exprimat că este „personal afectat” de situație, dar insistă că justiția trebuie să-și facă treaba. În ciuda presiunii publice, Rafila a respins ideea de a-și asuma personal responsabilitatea pentru această situație, argumentând că este vorba de o infracțiune care presupune omor premeditat.

Detalii ale acuzațiilor

Conform acuzațiilor, medicii anesteziști sunt suspectați că au scăzut în mod deliberat doza de noradrenalină a unui bărbat de 54 de ani, aflat în stare gravă, internat la ATI la Spitalul Sfântul Pantelimon. Procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, a declarat că „practic, e vorba de punerea în acțiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienți”.

Reacția personalului medical

În semn de protest față de reținerea celor două doctorițe, medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis să intre în grevă. Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, a confirmat că au fost amânate 10 intervenții și că medicii se pregătesc să-și dea demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul.

Implicațiile anchetei

Ancheta a fost declanșată în aprilie, după ce un director a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. În acest moment, ancheta este în curs de desfășurare și se fac verificări cu privire la decesele altor pacienți.

Concluziile anchetelor Corpului de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București

În ciuda gravității acuzațiilor, anchetele Corpului de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București au ajuns la concluzia că nu a fost o problemă medicală, ci una de comunicare între medici. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut că „Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști”.

Sursa: Euractiv.ro