Prețurile locuințelor versus salariile: O analiză juridică
Într-o lume în care economia este într-o continuă schimbare, un aspect rămâne constant: nevoia de locuințe. Însă, în ultima vreme, se pare că prețurile locuințelor au început să crească mai rapid decât salariile, potrivit unei analize realizate de o firmă de consultanță imobiliară. Aceasta susține că, în raport cu veniturile, românii se află într-una dintre „cele mai bune perioade din istorie” pentru a cumpăra o locuință.
Scăderea autorizațiilor pentru proiecte rezidențiale și creșterea cererii
Consultanții de la Colliers susțin că scăderea autorizațiilor pentru proiecte rezidențiale și, implicit, a ofertei, alături de cererea în creștere, așteptările de relaxare a condițiilor monetare pe fondul scăderii inflației și majorările salariale suplimentare, creează premise pentru creșterea presiunilor asupra prețurilor locuințelor pe termen mediu. În acest context, dacă tendințele actuale continuă, prețurile locuințelor ar putea crește „din nou cu două cifre, depășind avansul mediu al salariilor”.
Intențiile de achiziție rămân puternice
În ciuda ofertei limitate, a prețurilor în creștere și a dobânzilor încă ridicate, intențiile de achiziție rămân puternice. „În raport cu veniturile, cumpărătorii traversează una dintre cele mai favorabile perioade istorice pentru achiziționarea unei locuințe în România”, arată firma de consultanță imobiliară.
Analiza pieței imobiliare
Prima jumătate a anului s-a dovedit interesantă din punctul de vedere al cererii, cu toate marile orașe înregistrând vânzări rezidențiale semnificativ mai mari decât în 2023, iar Bucureștiul raportând o creștere de aproximativ 22%. Tranzacțiile cu locuințe individuale au depășit considerabil nivelurile pre-pandemice. În acest context, seria de date recent actualizată de Eurostat privind încrederea consumatorilor arată că intenția de a achiziționa sau construi o locuință în următoarele 12 luni a fost aproape de niveluri record în primul trimestru al lui 2024.
Prețurile locuințelor cresc într-un ritm de o singură cifră
În prezent, prețurile locuințelor cresc într-un ritm de o singură cifră, aproape de pragul superior, însă ușor sub creșterea medie a salariilor, care a fost de aproximativ 13% anual, conform celor mai recente date citate de Colliers. Acest lucru indică o ușoară îmbunătățire a accesibilității. În același timp, consultanții observă o scădere generală a autorizațiilor pentru proiecte rezidențiale, atât în București, cât și în alte regiuni ale țării. Această diminuare se explică prin diverse probleme administrative, în special în București, dar și din cauza unei prudențe sporite din partea unor dezvoltatori.
Scăderea activității în construcții
Datele disponibile pentru 2024 indică o scădere semnificativă, de aproximativ 20% față de anul precedent, cu circa 26.000 de locuințe finalizate în prima jumătate a anului, față de cca. 32.000 locuințe în prima jumătate a anului anterior. Această tendință reflectă o diminuare a activității în construcții în ultimele 12 luni, pe fondul unei prudențe sporite din partea dezvoltatorilor, care se confruntă cu temeri privind o încetinire economică și ratele încă ridicate ale dobânzilor.
Evoluția economiei și perspectivele pieței imobiliare
Prognozele economice pentru 2024 au fost semnificativ revizuite în scădere, iar creșterea economică a României în prima jumătate a anului a fost sub 1%, contrar așteptărilor inițiale. Această situație este influențată atât de încetinirea consumului privat, cât și de evoluția negativă a partenerilor comerciali ai României, în special din zona euro. În plus, creșterea importurilor a tras economia în jos, iar scăderea cererii globale afectează sectoare esențiale, precum IT-ul și producția industrială.
Concluzii
Creșterea economică scăzută, prognozată pentru 2024, ar putea afecta însă și încrederea consumatorilor, ceea ce ar reduce intenția de cumpărare. „Deși piața imobiliară a arătat o reziliență surprinzătoare în prima parte a anului 2024, există numeroase riscuri economice care ar putea afecta negativ creșterea prețurilor și accesibilitatea locuințelor. Încetinirea creșterii economice, scăderea cererii externe, volatilitatea piețelor globale și măsurile fiscale necesare pentru reducerea deficitului bugetar ar putea influența piața imobiliară locală mai mult decât se anticipa inițial, sugerând prudență și o atenție sporită pentru cei care iau în considerare investițiile pe termen lung”, conchide Gabriel Blăniță.
Sursa: Startupcafe.ro