Inteligența Artificială: Un prieten sau un inamic în lumea muncii?
Într-o lume în care tehnologia avansează cu o viteză amețitoare, inteligența artificială (AI) și inteligența artificială generativă (GenAI) își fac simțită prezența în mod semnificativ în mediul de lucru. Conform unui studiu internațional realizat de Boston Consulting Group (BCG), încrederea angajaților în aceste tehnologii este în creștere, dar există și o teamă palpabilă legată de posibilitatea ca locurile de muncă să dispară în următorii 10 ani din cauza dezvoltării rapide a acestor tehnologii.
Impactul AI și GenAI asupra mediului de lucru
Studiul BCG, intitulat „Inteligența Artificială la locul de muncă: Prieten și inamic”, a inclus peste 13.000 de angajați din 15 țări și regiuni, de la lideri de companii la angajați din linia întâi. Rezultatele arată că 42% dintre respondenți consideră că AI are un impact pozitiv asupra muncii lor, în creștere față de 26% în 2023. Cu toate acestea, anxietatea față de AI și GenAI este, de asemenea, în creștere, cu 49% dintre utilizatorii frecvenți temându-se că jobul lor ar putea dispărea în următorii 10 ani.
Adoptarea AI și GenAI în companii
Aproape două treimi dintre liderii din companii (64%) afirmă că încep să implementeze instrumente GenAI pentru a remodela organizațiile. Angajamentul față de tehnologie a crescut în ultimul an, în special în rândul angajaților din linia întâi. De peste două ori mai mulți raportează că folosesc regulat acest instrument, iar 43% dintre aceștia o fac pentru muncă.
Beneficiile și provocările AI și GenAI
Studiul mai dezvăluie că 58% dintre respondenții care folosesc GenAI la locul de muncă raportează că utilizarea acestui instrument le economisește cel puțin cinci ore pe săptămână. Acești respondenți spun că folosesc acest timp economisit pentru a efectua mai multe sarcini (41%) sau sarcini noi (39%), pentru a experimenta cu GenAI (38%) sau pentru a lucra la sarcini strategice (38%).
Recomandări pentru companii în era AI și GenAI
Studiul oferă un set de cinci recomandări-cheie pentru companii, pe măsură ce acestea continuă transformările în jurul GenAI. Acestea ar trebui să: stabilească o mentalitate orientată spre transformare; gestioneze toate transformările; dezvolte capacități de instruire la scară largă; sublinieze cum GenAI poate crește crearea de valoare și bucuria angajaților; anticipeze evoluția rolurilor, abilităților, modelului operațional, datelor și guvernanței.
Sursa: Startupcafe.ro