Reconversia profesională: O tendință în creștere în rândul angajaților români
Într-o lume în continuă schimbare, angajații români își reevaluează opțiunile de carieră și își planifică viitorul profesional. Conform unui studiu recent, 60% dintre angajați intenționează să-și schimbe domeniul de activitate sau să se supună unui proces de reconversie profesională în următorul an. Această tendință este alimentată de ritmul rapid de dezvoltare a pieței muncii și de cerințele tot mai complexe ale angajatorilor.
Planurile de dezvoltare personală: Un instrument subutilizat
Studiul relevă că doar 23% dintre angajați au un plan de dezvoltare personală pe care îl urmează, în timp ce 33% au un plan, dar nu îl implementează. Restul respondenților nu au un plan de dezvoltare, fie pentru că consideră că aceasta este responsabilitatea angajatorului (14%), fie pentru că consideră că ar fi greu de urmat (16%), fie pentru că pur și simplu nu sunt interesați (5%).
Motivațiile din spatele dorinței de schimbare
Principalul motiv pentru care angajații doresc să-și schimbe profesia este dorința de a obține un salariu mai bun, motiv menționat de 77,4% dintre respondenți. Alte motive includ perspectivele mai bune de dezvoltare (43,4%), dorința de a avea un stil de lucru flexibil (38,5%) și căutarea unei stabilități mai mari (aproape 38,5%).
Abilitățile necesare pentru a rămâne relevanți pe piața muncii
În ceea ce privește dezvoltarea profesională, 58% dintre respondenți spun că ar urma cursuri care să îi ajute să-și îmbunătățească abilitățile de management și comunicare și de lucru în echipă. În același timp, 50% dintre respondenți consideră că este important să își dezvolte competențele tehnice pentru a rămâne relevanți pe piața muncii. Cu toate acestea, doar 30% dintre respondenți au urmat un curs de dezvoltare în ultimul an.
Investiția în educație pentru o nouă carieră
În ceea ce privește timpul pe care angajații ar fi dispuși să-l aloce educației pentru o nouă carieră, 44% menționează un total de 5 ore pe săptămână. Alți 28% ar putea acorda 10 ore pe săptămână unui astfel de demers, în timp ce 9% ar putea aloca 15 ore și 11% chiar 20 de ore. Cu toate acestea, 9% dintre respondenți nu au niciun fel de disponibilitate în acest sens.
Programele de dezvoltare profesională: Un beneficiu extrasalarial rar oferit
Studiul a relevat, de asemenea, că 7 din 10 angajați și candidați participanți la sondaj spun că, în compania pentru care lucrează, programele și cursurile de dezvoltare profesională nu fac parte din pachetul de beneficii extrasalariale. Doar 11% spun că au parte de un astfel de beneficiu, în timp ce 6% spun că efortul financiar este împărțit între angajați și angajatori.
Sursa: StartupCafe