Extrădarea lui Nati Meir: O Încercare de Echilibrare a Justiției sau o Vânătoare de Vrăjitoare?
Justiția din Grecia se află într-o situație delicată, având în vedere că pe 6 decembrie va discuta extrădarea lui Nati Meir, fost parlamentar și cetățean israelian, prins recent în Rhodos. Autoritățile române au emis un mandat pentru Meir, care a fost condamnat pentru înșelăciune. Într-o încercare de a evita extrădarea, Meir a susținut în instanță că a fost agent Mossad.
Amânarea Sentinței și Condițiile de Detenție
Sentința referitoare la Meir a fost amânată pentru 6 decembrie 2024, în așteptarea unor informații suplimentare de la autoritățile române. În acest timp, Meir are obligația de a se prezenta de două ori pe săptămână la Poliția din Rhodos, nu are voie să părăsească țara și i-au fost reținute documentele de călătorie.
Acuzațiile și Declarațiile lui Meir
Meir a fost condamnat la 11 ani de închisoare prin decizia Judecătoriei Brașov din 20 ianuarie 2009, pentru înșelăciune. Într-o declarație pe propria răspundere, Meir a susținut că a fost agent Mossad care a operat în România. El a afirmat că a fost trimis în România, unde a locuit 20 de ani, din 1996 până în 2016, și a fost ales deputat în Parlamentul României din partea Partidului România Mare (PRM) din 2004 până în 2008.
Intervenția Avocaților și Reacția Ministerului Afacerilor Externe Israelian
Avocatul Nir Yaslovitz a cerut Ministerului Afacerilor Externe israelian să intervină în favoarea lui Meir. Ministerul a răspuns că, prin reprezentanța israeliană în Grecia, îi va acorda lui Nati Meir același tratament consular ca cel acordat oricărui alt deținut israelian. În plus, avocatul Giorgos Lampadakis a depus o petiție la tribunalul din Rhodos împotriva extrădării, numind-o „vânătoare de vrăjitoare” a României.
Acuzații de Persecuție Politică
Avocatul lui Meir a susținut că urmărirea lui de către autoritățile române reflectă persecuția politică. Această afirmație ridică întrebări serioase despre echilibrul dintre justiție și politică, și despre modul în care acestea pot influența reciproc.
Sursa: news.ro