Un artist curajos și mesajele contra regimului Erdogan.

Artistul stradal cu pseudonimul Hikmeti Tabiyeci

Artistul stradal în vârstă de 34 de ani, care vrea să fie cunoscut doar după pseudonimul său (care înseamnă ”fizician” în turca otomană) a inventat un gen unic în Turcia, în orașul său natal, Ankara. Totul a început în urmă cu patru ani, când a renunțat la o carieră în publicitate pentru a se dedica picturii. El a ales străzile, pe care le cunoștea din anii în care a fost activist politic, pentru a-și expune afișele, picturile și instalațile, printre care un ,,ceas politic” care ironizează teoriile conspiraționiste răspândite printre politicienii turci.

Mesajul artistic al lui Hikmeti Tabiyeci

Prin arta sa, el spune că dorește să abordeze cu umor ,,anumite probleme care au devenit foarte acute” în Turcia. O alegere rară într-o perioadă în care, subliniază el, ,,chiar și cele mai democratice adunări sunt adesea interzise”. Numeroși muzicieni, regizori și autori au fost urmăriți în justiție în ultimii ani pentru că au luat atitudine împotriva politicii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Perioada politică dificilă din Turcia

”În Turcia strada este un univers traumatic”, spune artistul. El este conștient de limitele libertății de exprimare în țară și de istoria sa încărcată politic. Represiunile și frica de repercusiuni sunt realități cu care se confruntă. Cu toate acestea, continuă să-și expună lucrările, deși unele dintre acestea atrag critici sau amenințări. Clima politică toxică și autoritarismul crescut nu îl împiedică să-și exprime artistic mesajele, fie ele politice sau apolitice.

Reacții la provocările artistice

Unul dintre desenele lui Hikmeti ce a stârnit un val de reacții a fost cel care ilustrează cufundarea unui oraș devastat în întuneric, cu luminile somptuoase ale palatului președintelui Erdogan în depărtare. Acest desen a devenit viral și a fost publicat în întreaga lume. Deși a simțit teama posibilelor repercusiuni, artistul nu a avut probleme legale. Cu toate acestea, precauția față de un mediu ostil și reprimarea a determinat unele renunțări, precum proiectul de a picta o frescă în zona afectată de un cutremur din 2023.

Revoltă și sprijin popular

Desenul său a provocat emoții puternice în rândul oamenilor din provincia afectată de cutremur, care i-au arătat sprijinul lor. Planurile sale viitoare de a colabora cu artiști internaționali pentru proiecte artistice indică dorința de a continua să își exprime creativitatea, chiar într-un mediu dificil. Artistul Hikmeti Tabiyeci demonstrează că arta poate fi un mijloc puternic de exprimare și provocare a statu-quo-ului politic, chiar și în condiții restrictive.

Sursa:

https://www.rfi.ro/politica-164234-un-artist-curajos-si-mesajele-lui-contra-regimului-erdogan