SP: Pe noi ne-a interesat în principal partea de europarlamentare cu locale, dar sigur că ne putem uita și pe restul. Noi am identificat șapte țări care organizează în paralel diverse tipuri de alegeri, câteodată vorbim despre regionale, câteodată vorbim despre locale. Dar există o mare diferență față de România. Vă dau câteva exemple de țări. Avem Belgia. Avem Malta, care organizează alegeri în iunie. Ungaria organizează o dată cu europarlamentarele. Sunt țări care în general au în legislație aceste date. În unele date avem chiar în constituție. Legile ne spun faptul că alegerile locale regionale se organizează în aceeași zi cu europarlamentarele. Se întâmplă de mai mulți ani. Nu este o schimbare de ultim moment cu câteva luni înaintea alegerilor. Există această stabilitate. Există această predictibilitate. O chestiune care ne-a atras atenția și care este foarte importantă este că, probabil, în multe din aceste țări nici nu există același nivel de complexitate. Ne uităm la Irlanda, un exemplu dat de domnul premier. Acolo sunt mult mai puține. Sunt vreo 30 și ceva de municipalități. De fapt, anul acesta aleg primul primar. Se alege doar consiliul. Și în Malta se întâmplă la fel. Nici în alte țări nu există neapărat alegeri pentru primari, nici în Belgia. Nu avem același nivel de complexitate. Noi avem peste 3.000 de unități administrativ-teritoriale.
Reporter: Costurile au fost aduse ca un argument de politicienii români. Dar din ce spuneți dumneavoastră, din analiza dumneavoastră, ar fi nevoie de mult mai multă organizare, deci nici argumentul costurilor mai reduse nu ar sta în picioare?
SP: Poate fi folosită ca o scuză pentru că dacă ne uităm pe legile electorale o mare problemă este modul în care se compun birourile electorale. Practic avem competitori diferiți. La fiecare tip de alegeri avem competitori diferiți. La locale avem partidele sau candidații independenți care participă la nivel local. La europarlamentare avem alte partide, care se pot suprapune, dar asta nu înseamnă neapărat că vor fi peste tot. La fel avem și circumscripții diferite. Pare o problemă care ne-ar putea duce la situația că va trebui să organizăm secții de votare diferite. Nu numai că ar fi mai complicat decât în cazul unor alegeri diferite, dar ar putea crea haos. Gândiți-vă că nu avem spații. S-ar putea să nu avem suficient personal care să facă chestiunea aceasta. Nu mai zic că între europarlamentare și locale și modul de compunere a birourilor este diferit. Întregul proces este diferit. Banii sunt un argument care poate părea valid în spațiul public, dar în realitate s-ar putea să nu fie de fapt nicio economie, ci de fapt, lucrurile să fie mai complicate.
Reporter: La un moment dat spuneați că situația ar fi similară oarecum în Ungaria.
SP: În sensul în care structura administrativă este similară și în sensul în care o parte din criticile care vin în contextul românesc au fost aduse și în Ungaria în momentul în care s-a schimbat legislația. Acolo constituția a fost schimbată în 2022. Avem această distanță de doi ani. Dar criticile sunt similare pentru că vorbim despre favorizarea partidelor mari. În cazul respectiv unii dintre cei mai activi politicieni de opoziție sunt de la nivel local. Atunci poate că contează și mai mult această comasare. Se ridică și aceeași problemă a preluării mandatelor. Practic, ai trei luni în care ai un mandate paralele. Ai primarii care sunt în funcție și primarii care sunt aleși. Ca și număr de unități administrativ-teritoriale suntem relativ aproape. Într-o oarecare măsură și de Italia suntem cumva aproape, numai că în Italia se organizează alegeri în fiecare an la nivel local. Statistic vorbind, comparativ cu numărul total de comunități, nu ajungem în aceeași situație. Nu se organizează în toate municipalitățile din Italia. Sunt doar o mână peste 100.000 de exemplu. Sunt 10 -12 comunități mari. Ca și poveste similară singura pe care am găsit-o în acest moment este cea din Ungaria, dar acolo măcar legea a fost schimbată cu mult timp înainte, chiar dacă această comasare a adus multe critici în spațiul public.
Sursa: Aici