Propunere legislativă: Cosette Chichirău vrea să scoată CCR din procesul de validare a candidaturilor prezidențiale
Deputata Cosette Chichirău, reprezentantă a Platformei DREPT, a anunțat că va depune în Parlament un proiect legislativ care vizează eliminarea Curții Constituționale din procesul de validare a candidaturilor la președinție. Această propunere are ca scop prevenirea transformării CCR într-un actor politic, prin implicarea sa în procesul electoral.
Modificarea legii pentru alegerea Președintelui României
Chichirău a argumentat pe Facebook că legea pentru alegerea Președintelui României necesită modificări, pentru a preveni repetarea situației în care un candidat este invalidat fără „motive obiective clare”. Ea a subliniat că proiectul legislativ pe care îl va depune va modifica Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, astfel încât CCR, o instanță ai cărei membri sunt desemnați politic, să fie scoasă din procedura de validare a candidaturilor.
Platforma DREPT și lupta pentru alegeri corecte
Platforma DREPT, reprezentată de Chichirău, militează pentru alegeri corecte, în care oricine poate candida dacă îndeplinește condițiile legale și în care voturile sunt numărate corect. În viziunea deputatei, cele mai importante probleme juridice ar trebui să fie soluționate de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde activează judecători cu zeci de ani de experiență și nu oameni susținuți de partide.
CCR și rolul său constituțional
Chichirău a subliniat că CCR își va păstra rolul constituțional de a valida rezultatele alegerilor, dar principalele atribuții vor fi transferate la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ea a criticat dur pozițiile anti-europene, discriminatorii sau xenofobe ale Dianei Șoșoacă, pe care o consideră un personaj toxic al politicii românești. În acest context, a menționat că Vlad Gheorghe, lider al partidului DREPT, a formulat o plângere penală la Parchetul General, acuzând-o pe Diana Șoșoacă de promovarea de doctrine antisemite și legionare.
Justiția într-un stat de drept
Deputata a subliniat că justiția într-un stat de drept este realizată de instanțele judecătorești, nu de instanțe numite politic, așa cum este CCR. Ea a insistat pe necesitatea unei abordări echilibrate și juste, care să îmbrățișeze principiile fundamentale ale drepturilor omului și ale statului de drept.
Sursa: news.ro