Corupția în instituțiile publice: Un flagel ce subminează statul de drept
Într-o societate în care principiile de bază ale statului de drept ar trebui să fie respectate cu sfințenie, corupția în instituțiile publice reprezintă o pată neagră pe fața justiției. Un exemplu recent și revoltător este cel al funcționarilor publici din județul Botoșani, care, potrivit Parchetului General, sunt suspectați de luare de mită pentru emiterea de acte de identitate false pentru cetățeni din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.
Acte de identitate false: O afacere ilegală înfloritoare
Documentele false atestă domiciliul acestor persoane la diferite adrese, fără știrea proprietarilor, prin întocmirea de declarații false. Prin unele documente au fost schimbate și numele, data nașterii sau alte detalii pentru persoanele care au plătit. Se estimează că 10.000 de astfel de documente au fost realizate doar într-o comună din Botoșani. Pentru emiterea actelor se primeau între 350 și 400 de euro.
Operațiunea de destructurare a rețelei de corupție
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ofițerii din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au pus în executare, în cursul zilei de 20 noiembrie 2024, 90 de mandate de percheziție domiciliară la sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice. Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici din două servicii de evidență a populației și două primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.
Modul de operare al rețelei de corupție
Beneficiarii au obținut cărțile de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netrasportabili sau plecați în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de evidență a persoanelor. Într-o comună din județul Botoșani figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, marea majoritate având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declarații de luare în spațiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverințe emise de reprezentanți ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.
Implicațiile financiare ale corupției
Suma de bani plătite pentru obținerea unei cărți de identitate românești ar fi fost cuprinse între 350-400 de euro și variau în funcție de serviciile oferite de către intermediar. Banii se împărțeau astfel: 100-150 de euro/persoană celor dispuși să ia în spațiu, în mod fictiv, cetățeni născuți în Republica Moldova, Ucraina și chiar în Federația Rusă, la imobile pe care le dețin, în marea lor majoritate fără titlu locativ valabil, cunoscând că aceștia nu vor locui vreodată la adresă; între 50-100 de euro/persoană funcționarilor publici din cadrul Serviciului de evidență a populației pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu în legătură cu primirea, introducerea, fără drept, în RNEP de date neconforme realității, care se referă la domiciliul persoanei, cunoscând că este fictiv, dar și a altor date de identificare a persoanei, precum și eliberarea în regim de urgență a cărților de identitate neconforme realității; există situații când în două zile beneficiarul a obținut atât cartea de identitate cât și pașaportul; 50 de euro se împărțeau altor funcționari din cadrul celor două primării pentru eliberarea unor documente necesare eliberării actelor de identitate și anume chitanțe, adeverințe de rol fiscal, efectuarea de copii de pe documentele de stare civilă, dar și taxa pentru eliberarea documentelor, în valoare de 7 lei.
Sursa: news.ro