Autoritățile din Rusia arestează cetățean german pentru sabotaj.

Un act de sabotaj în Rusia: un cetățean german în centrul atenției

Într-o lume în care tensiunile geopolitice sunt la ordinea zilei, un nou episod aduce în prim-plan o acuzație gravă de sabotaj. Pe data de 20 noiembrie, un cetățean german a fost arestat în Rusia, sub suspiciunea de sabotaj. Autoritățile rusești, reprezentate de Serviciul Federal de Securitate (FSB), susțin că individul ar fi fost implicat în organizarea unei explozii în Kaliningrad și că s-ar fi întors în Rusia cu scopul de a organiza noi acte de sabotaj.

Detalii despre suspect și acuzațiile aduse

Nikolai Gaiduk, cetățean german născut în 1967, este acuzat de implicare într-o explozie care a avut loc în martie 2024, la o stație de distribuție de gaz din Kaliningrad. FSB afirmă că Gaiduk s-a întors în Rusia după ce plecase din Polonia, cu intenția de a organiza acte de sabotaj împotriva infrastructurilor energetice locale. În prezent, Gaiduk, originar din Hamburg, se află în arest preventiv, iar autoritățile ruse au deschis o anchetă pentru „atentat” și „trafic de substanțe explozive”.

Reținerea și descoperirea explozibilului

Gaiduk a fost reținut la intrarea în Rusia, la un post de control frontalier din Kaliningrad, o enclavă rusă situată între Polonia și Lituania, pe malul Mării Baltice. În urma unei percheziții, autoritățile au descoperit în mașina suspectului jumătate de litru de exploziv lichid, ascuns într-o sticlă de șampon. Potrivit presei locale, se pare că Gaiduk ar fi primit ordinul de a provoca o explozie și i-ar fi fost livrate componentele unei încărcături explozive artizanale de către un cetățean ucrainean, Aleksandr Jorov, care locuiește de asemenea la Hamburg.

Contextul geopolitic tensionat

De la începutul invaziei în Ucraina, acuzațiile de „sabotaj”, „trădare” sau „terorism” au devenit tot mai frecvente în Rusia. Mai mulți cetățeni occidentali, în special americani, au fost arestați, iar Washingtonul consideră că aceasta este o formă de luare de ostatici, care ar avantaja schimburile de prizonieri Moscovei. Cel mai mare schimb de prizonieri de la Războiul Rece a avut loc între Occident și Rusia pe 1 august, când au fost eliberați jurnalistul american Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan.

Sursa: Digi24