Mita pentru permise ascunsa in usa masinii de examen.

Ies la iveală detalii incredibile din dosarul de mită pentru permise, din Arad

Cinci polițiști examinatori și doi instructori auto au fost trimiși în judecată de DNA, pentru că ar fi luat șpagă de la cei care își doreau să devină șoferi cu acte în regulă. Luau între 200 și 400 de euro pentru fiecare carnet de șofer, iar banii erau plasați în ușa din față-dreapta a autoturismului de examen. Mai mult, spun anchetatorii, cei care nu plăteau, erau duși pe trasee mai dificile, pentru a fi mai ușor „de picat” la proba practică. Faptele, spun anchetatorii, ar fi avut loc în perioada 2022 – ianuarie 2023. Din rețeaua infracțională făceau parte 5 polițiști examinatori, un instructor auto și administratorul unei școli de șoferi, toți din Arad.

„Cei cinci inculpați, polițiști – examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere”, transmite DIICOT.

Concret, banii ar fi fost dați celor cinci polițiști fie direct în mână, fie subtil – prin plasarea lor în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. Mai mult, între intermediar și polițistul examinator avea loc un dialog codificat, spun anchetatorii.

„De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi ‘atenționat’ pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: ‘Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?’, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată”, se arată în datele strânse la dosar.

Totodată, cei care nu plăteau „taxa” pentru proba practică, ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă, spun anchetatorii.

În urma cercetărilor, s-a constatat că cei din polițiști examinatori nu au putut justifica proveniența unor importante sume de bani, cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro.

Cei cinci polițiști, instructorul auto, dar și administratorul școlii de șofer au fost trimiși în judecată de DNA, sub control judiciar, pentru luare de mită și complicitate la luare de mită. În același dosar au fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte două persoane, pentru dare de mită. Anterior, în aceeași cauză, procurorii DNA au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați, pentru dare de mită și complicitate la luare de mită.

Sursa: digi24.ro