Încălcări ale eticii profesionale în transportul feroviar
Într-o lume în care responsabilitatea și profesionalismul sunt așteptate ca normă, există încă cazuri în care aceste așteptări sunt sfidate. În ultimele săptămâni, în cadrul unei acțiuni a Poliției Transporturi, au fost depistați mecanici de locomotivă, un șef de tren și un impiegat de mișcare sub influența băuturilor alcoolice în timpul serviciului. În total, au fost detectate 11 astfel de cazuri, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la siguranța circulației feroviare.
Acțiuni de control și rezultatele lor
În perioada 1 aprilie – 30 iunie, polițiștii de la Transporturi au acționat pentru creșterea gradului de siguranță a circulației feroviare. În acest trimestru, au fost efectuate 284 de controale și au fost verificate 174 de unități de cale ferată și 104 trenuri. În cadrul acestor activități preventive, au fost testate cu etilotestul/alcoolscopul 813 persoane cu atribuții în siguranța circulației și au fost verificați 160 de mecanici de locomotivă. Rezultatul? 11 infracțiuni constatate, cu 11 persoane cercetate, dintre care opt au fost depistate în flagrant delict.
Cazuri concrete de încălcare a normelor
În localitatea Găești, județul Dâmbovița, șeful unui tren de marfă a fost depistat cu o alcoolemie de 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. În același oraș, un mecanic de locomotivă a fost prins nerespectând semnificația semnalului de oprire, având o alcoolemie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. În alte cazuri, un impiegat de mișcare a fost depistat în serviciu sub influența băuturilor alcoolice, iar un mecanic de locomotivă a fost prins cu o alcoolemie de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, după ce drezina pe care o deservise a deraiat.
Consecințe și măsuri
Toate persoanele depistate sub influența alcoolului au fost conduse la spital pentru prelevarea probelor biologice de sânge. Aceste cazuri nu doar că încalcă normele de siguranță și etică profesională, dar pun în pericol viețile pasagerilor și integritatea infrastructurii feroviare. Este esențial ca astfel de comportamente să fie sancționate corespunzător și să se ia măsuri preventive pentru a evita repetarea acestor incidente.
Sursa: news.ro