Chiar și justiția se dovedește a fi un circ balcanic
Aurel Chelba din Ploiești a fost izgonit într-un labirint al absurdului timp de 14 ani, încercând să recupereze 20.000 de lei de la o firmă falimentară. Protestul grefierilor i-a adus o nouă amânare, de trei luni. O nouă palmă aplicată cu toată vehemența de sistemul nostru de justiție.
Revolta grefierilor și efectele ei
În aprilie 2023, cei aproximativ 8.000 de grefieri de ședință din întreaga țară trebuiau să-și primească veniturile reîntregite, la nivelul celor ce se impuneau să fie legal acordate încă din 2017. Însă, în loc de această bunăstare promisă, s-au trezit cu un venit mai mic sau egal cu cel inițial. Astfel a început revolta grefierilor, un veritabil incident în sistemul nostru de justiție.
Reacția guvernanților: tăcere mormântală
În fața acestei situații penibile, guvernanții noștri au ales să rămână în tăcere. Nici Ministerul Justiției, nici Înalta Curte de Casație și Justiție nu au oferit vreun răspuns satisfăcător. O ilustrare perfectă a modului în care sunt tratate problemele reale ale societății noastre.
De ce au de recuperat bani grefierii
La baza acestui incident se află o interpretare greșită a legii din 2017, care a dus la o inegalitate extremă între grefierii de ședință sau cei de la parchete și alți colegi de-ai lor. În ciuda câștigării unor hotărâri judecătorești care să dovedească această nedreptate, grefierii nu și-au primit încă drepturile. În aceste condiții, revolta lor nu pare doar justificată, ci și absolut necesară.
Sursa: Europa Liberă