Deputatul Dan Vîlceanu, în vizorul justiției
Într-o lume în care legea ar trebui să fie egală pentru toți, deputatul Dan Vîlceanu se află acum în centrul unui scandal juridic de proporții. Acesta este urmărit penal pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburarea liniștii publice, în urma unui incident violent care a avut loc în Parlament în luna mai. Procurorii Parchetului General au subliniat că în cazul său nu se pune problema imunității parlamentare, deoarece faptele de care este acuzat nu au fost săvârșite în legătură cu calitatea sa de parlamentar.
Altercația din Parlament
Pe data de 21 mai, Dan Vîlceanu a avut o altercație cu Florin Roman, pe care l-ar fi mușcat de nas, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere de pe holurile Legislativului. În urma acestui incident, Roman a avut nevoie de cinci zile de îngrijiri medicale, conform raportului INML. Vîlceanu a negat acuzațiile de agresiune, susținând că doar s-a aplecat să îi spună ceva mai de aproape lui Roman.
Acțiunea penală împotriva lui Vîlceanu
La data de 28 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Vîlceanu pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice. În aceeași zi, suspectului i-au fost aduse la cunoștință faptele, încadrarea juridică, drepturile și obligațiile procesuale. Astfel, a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunile menționate.
Detalii despre incidentul din Parlament
ÎCCJ a precizat că în data de 21 mai, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, Vîlceanu a adresat injurii și a exercitat acte de violență asupra lui Roman, provocându-i acestuia leziuni traumatice. În plus, Vîlceanu a adresat expresii jignitoare la adresa lui Roman, aducând atingeri grave demnității acestuia și tulburând ordinea și liniștea publică.
Implicațiile legale ale incidentului
Conform ÎCCJ, activitatea lui Roman și a lui Vîlceanu, în exercitarea funcției de demnitate publică, este reglementată de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. Astfel, deputații beneficiază de protecția autorității pe durata exercitării mandatului de parlamentar, fiind purtători ai autorității publice de stat. Imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
Reacția colegilor de partid
În urma incidentului, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat că în ședința conducerii Camerei Deputaților s-a aprobat sancțiunea maximă pentru Dan Vîlceanu, în urma agresiunii la adresa lui Florin Roman. Astfel, Vîlceanu va avea o reducere cu 50% a indemnizației, timp de 6 luni și va avea limitată durata luărilor de cuvânt în cadrul plenului la 10 secunde, pe o perioadă de 3 luni.
Sursa: Digi24