Agentul SCCO s-a apărat după ce a luat mită.

Un joc periculos: Polițistul și hackerul

Într-o lume unde legea și ordinea ar trebui să fie principiile dominante, un agent de poliție din cadrul unui Serviciu regional de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) a ales să își încalce jurământul. Acesta a primit nu mai puțin de 15.900 de euro de la un hacker cu probleme legale, într-un interval de doi ani. În ciuda faptului că a fost condamnat la 4 ani de închisoare, polițistul a susținut că banii erau un împrumut și că relația cu hackerul era menită să îi furnizeze informații valoroase.

Un schimb de favoruri

Procurorii au avut o altă viziune asupra situației. Ei susțin că banii au fost dați agentului pentru a-l ține la curent pe hacker cu diverse proceduri din anchetele care îl vizau. În acest sens, polițistul trebuia să îl anunțe pe hacker în cazul în care era vizat de o acțiune, astfel încât acesta să aibă timp să se ascundă de oamenii legii.

Întâlniri întâmplătoare sau premeditate?

În 2020, hackerul era suspect într-un dosar de infracțiuni informatice instrumentat de DIICOT. În toamna aceluiași an, s-a întâlnit întâmplător pe stradă cu agentul SCCO. Cei doi se cunoșteau din timpul liceului, potrivit anchetatorilor. În acest context, agentul SCCO i-a cerut hackerului 1.500 de euro, bani pe care i-a și primit, pentru a furniza informații din anchetă.

Un schimb de favoruri care devine o rutină

În 2021, cei doi s-au întâlnit din nou, tot întâmplător. Hackerul i-a spus agentului SCCO că nu mai este cercetat de DIICOT și că dosarul lui a fost preluat de autoritățile germane care îi vor cere extrădarea. Agentul a mai primit 2.000 de euro în acele zile pentru a-l ajuta pe hacker cu informații din anchetă. Au urmat mai multe întâlniri între ei, de data asta planificate pe Whatsapp, pe parcursul anilor 2021 și 2022, în care polițistul îi cerea hackerului, sub diverse pretexte, sume de bani cuprinse între 200 și 5.000 de euro, în schimbul informațiilor din anchetă.

Relația se destramă

Relația dintre cei doi a început să se destrame în a doua jumătate a anului 2021. Autoritățile germane au emis un mandat european de arestare pe numele hackerului, iar poliția de frontieră l-a reținut. A fost, însă, eliberat după 15 zile, pentru că încă mai avea probleme cu Legea în România. La câteva luni după eliberare, cei doi s-au întâlnit din nou, ocazie cu care s-au și certat pentru că hackerul nu a fost anunțat de polițist că există un mandatul de arestare emis de autoritățile germane.

Apărarea agentului SCCO

În timpul procesului, agentul SCCO s-a apărat spunând că „nu a încălcat nicio atribuție de serviciu, că a cultivat relația cu denunțătorul (…) doar pentru a culege informații care-i erau necesare în munca de poliție, fiind greu de recrutat informatori, și că a acceptat sume de bani cu titlu de împrumut (…) sume pe care urma să le restituie”. Instanța a respins aceste argumente, subliniind că nu există nicio dovadă că a obținut informații de la hackerul căruia îi cerea bani.

Condamnarea agentului SCCO

Agentul SCCO a fost condamnat în luna iunie de Tribunalul Vâlcea, în primă instanță, la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Potrivit presei locale, acesta a depus apel și, până la rejudecare, a fost pus la dispoziția compartimentului de logistică din IPJ Vâlcea.

Sursa: Digi24.ro