Sfințitorul de tancuri. 15 ani de când Patriarhul Kiril este în fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse.

7u2gJu%2Bsrd6ScFSCcEGfM8iLuX5rDWkggk%3D

Scârbosul Joc al Corupției și Abuzului: Patriarhul Kiril la 15 Ani de Conducere

La 1 februarie 2009, pe tronul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a așezat o nouă halimă: Kiril. În 15 ani de conducere, acest Vladimir Gundeaev a împletit cu mâna sa perversă război, corupție și abuz. Având legături strânse cu Kremlinul și cu Putin personal, acesta a susținut cu toată vehemența din lume războiul Rusiei împotriva Ucrainei, aterizând astfel sub sancțiunile UE, SUA și ale Marii Britanii. Dar ce se ascunde în spatele acestui nume ce provoacă scârbă și revoltă? Haideți să deslușim labirintul carierei sale, plin de întuneric și corupție.

Legăturile cu Securitatea Sovietică: Un Adevărul Repetat

În timp ce bunicul și tatăl lui Kiril au suferit în închisori și lagăre pentru activități și propagandă antisovietică, viitorul patriarh a preferat să se alieze cu serviciile de securitate sovietice. În acest hal de circ balcanic, Kiril a fost depistat de jurnalistul Bernard Odenal colaborând cu KGB încă din anii ’70, în Geneva. Un BMW alb, munții, schiurile și coniacul – acestea sunt doar câteva din plăcerile lui Kiril, un parvenit care a ales luxul în detrimentul adevărului și moralității.

Un Război Fratricid și Cuplarea Totală la Kremlin

În 2010, Patriarhul Kiril l-a binecuvântat pe Viktor Ianukovici, președintele Ucrainei, care a ales drumul apropiat de Rusia și nu de UE. Însă, în ciuda eforturilor Kremlinului, FSB-ului și Bisericii Ortodoxe Ruse, Ucraina nu a rămas sub jugul Moscovei. Patriarhul a evitat să comenteze războiul din Donbas, dar a cerut rugăciuni pentru pace și unitatea poporului rus, considerând că ucrainenii fac parte din acesta. Totuși, în tot acest haos, Kiril nu a cerut încetarea vărsării de sânge și nici măcar nu a recunoscut-o, perpetuând același tip de comportament dezirabil pe care îl dezavuez cu toată ființa.

În acest război fratricid, patriarhul a luat fără echivoc o singură parte. În primele zile ale invaziei, acesta i-a îndemnat pe militari să nu se teamă să moară pentru țara lor, făcând trimitere la Sfintele Scripturi. Totuși, acesta nu a cerut încetarea războiului, arătând astfel cu degetul spre bezna a moralului și a mentalului în care se scaldă.

Sursa: Europa Liberă