Facebook: Magnetul controverselor și al banilor
Facebook, care împlinește 20 de ani pe 4 februarie, a devenit mai mult un magnet pentru controverse și bani decât în vremea când era un adolescent îndrăzneț, gata să rupă orice regulă. Pe 31 ianuarie, Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei sociale, s-a trezit în fața unui batalion de senatori americani, vociferând întrebări în legătură cu răspândirea materialelor dăunătoare. În ziua următoare, el a anunțat încă un set de rezultate strălucitoare pentru Meta, compania-mamă a Facebook-ului, evaluată acum la 1,2 trilioane de dolari.
O transformare profundă, dar puțin observată
Chiar și în timp ce media socială atrag în continuare atenția masivă atât a dependenților, cât și a criticilor, ele trec printr-o transformare profundă, dar puțin observată. Magia ciudată a rețelelor sociale online a fost să combine interacțiunile personale cu comunicarea de masă. Acum, acest amalgam se desparte din nou în două. Actualizările de status ale prietenilor au cedat locul videoclipurilor de la străini, care seamănă cu un televizor hiperactiv. Postările publice migrează tot mai mult către grupuri închise, asemănătoare cu e-mailul.
Facebook: O platformă cu peste 3 miliarde de utilizatori
Facebook însuși are peste 3 miliarde de utilizatori. Aplicațiile sociale ocupă aproape jumătate din timpul petrecut pe ecranele mobile, care la rândul lor consumă mai mult de o pătrime din orele de veghe. Ele consumă cu 40% mai mult timp decât în 2020, deoarece lumea s-a mutat online. În plus față de distracție, media socială reprezintă cuptorul de dezbatere online și catapultă pentru campaniile politice.
Media socială: O cutie neagră pentru cercetători
Media socială a fost întotdeauna opacă, deoarece fiecare flux este diferit. Dar TikTok, un fenomen video deținut de chinezi, este o cutie neagră pentru cercetători. Twitter, rebranduit ca X, a publicat o parte din codul său, dar a restricționat accesul la date despre care tweet-uri sunt văzute. Grupurile de mesaje private sunt adesea complet criptate.
Aplicațiile de mesagerie: O problemă de reglementare
Aplicațiile de mesagerie sunt în mare parte nereglementate. Pentru grupuri mici, acest lucru este benefic: platformele nu ar trebui să monitorizeze mesajele directe mai mult decât companiile de telefonie ar trebui să monitorizeze apelurile. În dictaturi, conversațiile criptate salvează vieți. Dar grupurile de 200.000 de membri de pe Telegram sunt mai mult ca difuzările nereglementate decât ca simple conversații.
Zuckerberg: Un ziar personalizat
Zuckerberg a spus odată că vrea ca Facebook să fie ca un ziar personalizat. Dar de când rețeaua s-a orientat către divertisment, știrile reprezintă doar 3% din ceea ce văd oamenii pe ea. Pe media socială, doar 19% dintre adulți împărtășesc săptămânal știri, în scădere față de 26% în 2018.
Sursa: Puterea.ro