Comisia Europeană intervine în politica energetică a României
Într-o mișcare care subliniază tensiunile dintre principiile pieței libere și politica energetică națională, Comisia Europeană a luat măsuri decisive împotriva României. În centrul acestei confruntări se află restricțiile impuse de România asupra stabilirii prețurilor și exportului de energie electrică și gaze.
Acuzații de încălcare a normelor UE
Comisia Europeană a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, acuzând România de limitarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile angro ale energiei electrice și gazelor, precum și a exporturilor de gaze. Această acțiune a fost declanșată prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere către guvernul român.
Măsurile naționale controversate
În centrul disputei se află măsurile naționale introduse de România, care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depășesc un anumit prag de preț la un fond pentru tranziția energetică. În plus, producătorii de gaze sunt obligați să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.
Încălcarea normelor UE
Comisia Europeană susține că aceste măsuri naționale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale. Aceste măsuri limitează, în opinia Comisiei, libertatea producătorilor de energie electrică și de gaze de a-și stabili prețurile angro în România.
Principiile fundamentale ale pieței libere
Comisia Europeană consideră că aceste măsuri restricționează principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor și comerțului transfrontalier liber pe piețele angro de energie electrică și gaze. Aceasta este o acuzație gravă, care implică o încălcare a principiilor fundamentale ale pieței unice europene.
Ultimatumul Comisiei Europene
România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, ceea ce ar putea duce la sancțiuni semnificative.
Sursa: Euractiv.ro