Analiza intenției de vot: PSD în frunte, PNL pe locul doi
Conform unui sondaj de opinie realizat de CURS în luna iulie, Partidul Social Democrat (PSD) se află în fruntea intenției de vot cu un procent de 33%, urmat de Partidul Național Liberal (PNL) cu 23%. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de peste 1.600 de persoane, oferind o imagine clară a preferințelor electorale ale populației.
Competiția strânsă între AUR și Dreapta Unită
În ceea ce privește competiția dintre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Dreapta Unită, diferența este de doar 3 procente. În plus, Diana Șoșoacă, controversata figură politică, ar obține 3% dintre voturi, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare.
Marcel Ciolacu, favorit în cursa prezidențială
În ceea ce privește preferințele pentru candidații la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, liderul PSD, este cotat cu 31%, urmat de Nicolae Ciucă cu 19%. Mircea Geoană și George Simion se află la egalitate cu 15% dintre intențiile de vot.
Percepția publică asupra direcției în care se îndreaptă România
Sondajul a inclus și întrebări legate de percepția publică asupra direcției în care se îndreaptă România. Rezultatele arată că 63% dintre respondenți consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 32% consideră că se îndreaptă într-o direcție bună.
Principalele probleme cu care se confruntă România
În ceea ce privește principalele probleme cu care se confruntă România, veniturile mici (pensii, salarii) ocupă primul loc cu 16%, urmate de corupție, hoție, pensiile speciale cu 14%. Problemele legate de sănătate și spitale, inflație și prețuri, economie, locuri de muncă, educație și drumuri au fost, de asemenea, menționate de respondenți.
Preferințele pentru tipul de președinte
În ceea ce privește preferințele pentru tipul de președinte, 56% dintre respondenți consideră că președintele României ar trebui să fie un negociator priceput care să ajungă la o decizie comună, în timp ce 35% preferă o figură autoritară care să impună deciziile în fața Parlamentului și Guvernului.
Sondajul a fost realizat în perioada 18 – 26 iulie, pe un eșantion reprezentativ format din adulți rezidenți în România. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.
Sursa: news.ro