Mirosul banilor în campania electorală.

Campania electorală: O afacere de milioane de euro

Într-o lume în care imaginea contează mai mult decât oricând, partidele politice din România nu ezită să investească sume impresionante pentru a-și promova candidații și ideile. O anchetă realizată de Snoop în parteneriat cu ActiveWatch dezvăluie că PSD, PNL și AUR au plătit zeci sau sute de mii de euro pentru o singură emisiune în campania pentru alegerile europarlamentare. Într-o singură lună, televiziunea Realitatea Plus, controlată de familia Păcuraru, a încasat de la cele trei partide peste 4 milioane de euro.

PSD: Investiții masive în promovarea imaginii

PSD a alocat fonduri către șapte televiziuni pentru a-și promova imaginea și candidații, dar a refuzat să ofere vreo informație despre sumele plătite pentru fiecare post tv. Printre invitații emisiunilor pentru care s-au plătit sume care au depășit prețul unor mașini de lux se numără Gabriela Firea, Rareș Bogdan, Mihai Tudose și Gheorghe Piperea. Într-un exemplu, PSD a plătit peste 80.000 de euro pentru ca ideile europarlamentarului Mihai Tudose să fie prezentate într-o emisiune la Prima News. În total, PSD a plătit în campania electorală pentru europarlamentare aparițiile la șapte televiziuni: România TV, Realitatea Plus, Antena 3 CNN, Digi24, Prima News, B1 TV, Etno TV. Suma totală plătită de PSD în campanie pentru televiziuni, presă scrisă și radiouri a fost de 2,7 milioane de euro, conform raportărilor către AEP.

AUR și PNL: Contracte confidențiale și sume uriașe

Partidul AUR, condus de George Simion, și PNL au plătit, de asemenea, sume uriașe pentru promovarea electorală. AUR a fost facturată cu aproape două milioane de euro într-o singură lună de campanie de către postul de televiziune Realitatea Plus. Liberalii au plătit sume importante – în jur de 1.5 milioane de euro- pentru a apărea la Realitatea TV. Ambele partide susțin că „plățile sunt confidențiale”, deși banii pe care îi primesc sunt din subvenție, de la bugetul de stat, sau au primit rambursarea banilor cheltuiți tot din surse bugetare.

USR: O abordare diferită

USR a preferat să nu își trimită candidații în emisiuni plătite, dar asta nu înseamnă că nu au plătit către două televiziuni, Digi24 și B1, pentru „promovare de materiale electorale”. În ciuda acestei abordări diferite, partidul a investit totuși în promovarea electorală, demonstrând că niciun partid nu poate evita costurile asociate cu campaniile electorale în era digitală.

Sursa: hotnews.ro