Mesaj periculos al lui George Simion: Cei ce au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți

Controversele deciziei BEC: între acuzații și reacții

Decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge candidatura lui Călin Georgescu a generat o furtună de reacții vehemente, culminând cu declarațiile incendiare ale liderului AUR, George Simion. Acesta a calificat hotărârea drept o „lovitură de stat” și a lansat acuzații grave la adresa membrilor BEC, sugerând că aceștia ar fi acționat sub influența unor ordine externe, fără a respecta probele din dosar.

Simion a susținut că dosarul de candidatură al lui Georgescu este complet și conform normelor legale, însă decizia de respingere ar fi fost luată pe criterii arbitrare, bazate pe „conștiința” membrilor BEC. Într-un mesaj video postat pe rețelele sociale, liderul AUR a afirmat că „nu este nimic în neregulă cu dosarul”, acuzând o conspirație împotriva democrației și a voinței populare.

„Jupuirea” membrilor BEC: metaforă sau instigare?

Declarațiile lui Simion au atins un punct culminant prin utilizarea unei expresii șocante, afirmând că cei responsabili de această „lovitură de stat” ar trebui „jupuiți în piața publică”. Deși ulterior a încercat să clarifice că această afirmație a fost o metaforă, tonul agresiv al mesajului a stârnit reacții puternice din partea opiniei publice și a altor actori politici.

În contextul acestor declarații, partidul REPER a depus o plângere împotriva lui George Simion, dar și împotriva altor lideri AUR, pentru instigare publică și ultraj. Acuzațiile aduc în prim-plan o dezbatere aprinsă despre limitele libertății de exprimare și responsabilitatea liderilor politici în menținerea unui discurs public civilizat.

Structura decizională a BEC și voturile controversate

Biroul Electoral Central este compus din 14 membri, dintre care cinci sunt judecători, doi reprezintă Autoritatea Electorală Permanentă, iar șapte provin din partidele politice. În cazul candidaturii lui Călin Georgescu, zece membri au votat pentru respingere, în timp ce doar patru au susținut aprobarea dosarului. Printre cei care au votat în favoarea candidaturii s-au numărat reprezentanții AUR, POT, PNL și USR.

Decizia BEC a fost justificată prin lipsa unor elemente considerate esențiale în dosarul de candidatură, însă această justificare a fost vehement contestată de susținătorii lui Georgescu, care au acuzat o manipulare politică a procesului electoral.

Protestele și reacțiile publice

În timp ce decizia BEC era anunțată, în Centrul Vechi al Capitalei avea loc un miting de susținere pentru Călin Georgescu. Protestatarii au denunțat ceea ce consideră a fi o încălcare flagrantă a principiilor democratice și au cerut revizuirea deciziei. George Simion, deși absent fizic de la protest, a transmis un mesaj de solidaritate cu manifestanții, subliniind că „nu își poate asuma” reacțiile furioase ale acestora.

În același timp, liderul AUR a făcut apel la răbdare, îndemnând susținătorii să aștepte poziția oficială a lui Călin Georgescu, care are la dispoziție 24 de ore pentru a contesta decizia BEC. Georgescu, descris de Simion drept „omul votat de români”, urmează să decidă pașii următori în această dispută electorală.

Un precedent periculos pentru democrație?

Decizia BEC și reacțiile ulterioare ridică întrebări serioase despre transparența și integritatea procesului electoral din România. Acuzațiile de influență politică și manipulare a instituțiilor electorale subminează încrederea publicului în sistemul democratic și creează un precedent periculos pentru viitoarele alegeri.

Într-un climat politic deja tensionat, aceste evenimente amplifică polarizarea și adâncesc faliile dintre diferitele tabere politice. Rămâne de văzut dacă contestația lui Călin Georgescu va aduce clarificări sau va adânci și mai mult criza de încredere în instituțiile statului.

Sursa: www.mediafax.ro/politic/mesaj-periculos-al-lui-george-simion-cei-care-au-comis-lovitura-de-stat-ar-trebui-jupuiti-23526499