Apelul societății civile pentru o tranziție justă
Într-o lume în care schimbările climatice și decarbonizarea economiei devin tot mai urgente, 42 de organizații ale societății civile din Europa, inclusiv Rețeaua Bankwatch și Bankwatch România, au transmis o declarație prin care solicită liderilor Uniunii Europene să asigure continuitatea Fondului pentru Tranziție Justă (FTJ) în următorul buget al UE. Aceste organizații subliniază necesitatea unei finanțări adecvate pentru a atenua impactul închiderii industriilor cu emisii ridicate de carbon în regiunile din UE.
Provocările tranziției ecologice
Tranziția ecologică este o provocare complexă, care implică abordarea simultană a problemelor de mediu, economice și sociale. FTJ este un instrument unic care își propune să facă exact acest lucru, prin planuri adaptate nevoilor și contextelor locale. Mags Bird, ofițer senior de politici pentru tranziție justă la WWF European Policy Office, subliniază că FTJ este esențial pentru o tranziție integrată către o societate durabilă.
Dezbaterea privind viitorul Fondului pentru Tranziție Justă
În ciuda angajamentului Comisiei Europene de a crește finanțarea pentru o tranziție justă în următorul buget pe termen lung, există semnale că fondul ar putea fi întrerupt sau modificat semnificativ. Această posibilitate poate reprezenta un obstacol major pentru eforturile deja demarate ale regiunilor, inclusiv din România, de a realiza tranziția la o economie cu emisii scăzute într-un mod planificat și strategic, de care întreaga populație să beneficieze.
Implicațiile unei tranziții haotice
În absența unui sprijin adecvat, regiunile ar putea fi aruncate într-un proces haotic de tranziție, cu impact profund negativ asupra comunității și economiei. Olivier Vardakoulias, coordonator al politicii de finanțare și subvenții la Climate Action Network (CAN) Europa, afirmă că extinderea FTJ ar demonstra că UE este serioasă în ceea ce privește cererile publicului pentru o tranziție energetică justă din punct de vedere social.
Apelul ONG-urilor pentru condiționalități sociale și de mediu mai puternice
ONG-urile solicită liderilor UE să se asigure că următoarea versiune a FTJ aplică condiționalități sociale mai puternice pentru a proteja comunitățile cele mai vulnerabile, precum și condiții de mediu mai solide pentru a se asigura că proiectele finanțate contribuie pozitiv la obiectivele UE în materie de energie, climă și biodiversitate.
Impactul tranziției în România
Eliza Barnea, Coordonator Campanie Tranziție Justă, Bankwatch România, subliniază că obiectivele europene de combatere a schimbărilor climatice și de decarbonizare a economiei pot fi atinse doar dacă oamenii văd în tranziția verde o oportunitate de a avea o viață mai bună, mai curată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, regiunile cele mai vulnerabile trebuie susținute activ cu fonduri și măsuri specifice. În România, aproape 15% din populație ar putea beneficia de FTJ.
Sursa: Euractiv.ro