Un pas decisiv în protejarea tinerilor: Comercianții obligați să verifice vârsta cumpărătorilor de alcool, tutun și băuturi energizante
Într-o mișcare îndrăzneață și necesară, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege inițiat de USR, care impune comercianților să se asigure că persoanele care cumpără alcool, tutun și băuturi energizante au împlinit vârsta de 18 ani. Această măsură vine în contextul în care, deși legislația interzicea deja vânzarea acestor produse minorilor, regula era adesea ignorată, pe motiv că vânzătorul nu poate verifica vârsta cumpărătorului.
Responsabilizarea comercianților și protejarea tinerilor
Proiectul de lege promite o schimbare semnificativă în abordarea acestei probleme, prin responsabilizarea comercianților și protejarea tinerilor. Deputatul USR Adrian Wiener, unul dintre inițiatorii proiectului, a subliniat importanța acestei măsuri, afirmând că „40% dintre decesele din România sunt legate de factori de risc, adică de comportamente modificabile. Iar dincolo de alegerile personale, factorii de risc pot fi ameliorați prin politici publice.”
Construirea unui zid de protecție pentru copii
Wiener a adăugat că, în ciuda interdicției formale de vânzare a alcoolului și țigărilor către minori, mii de copii cumpără tutun zilnic, iar România are cea mai mare rată de fumători în rândul adolescenților din Europa. „Avem datoria, ca societate, de a construi un zid care să ne protejeze copiii”, a declarat deputatul.
Verificarea vârstei cumpărătorilor: o obligație legală
Potrivit legii adoptate, vânzătorii de băuturi alcoolice, băuturi energizante și produse din tutun, precum și angajații localurilor publice, vor avea obligația să solicite consultarea actelor de identitate ale cumpărătorului sau consumatorului, pentru a verifica împlinirea vârstei de 18 ani. Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi cuprinse între 10.000 lei și 30.000 lei.
Un an de eforturi pentru protejarea copiilor de vicii periculoase
Deputatul Ionuț Moșteanu, co-inițiator al proiectului, a subliniat că a trecut mai bine de un an de când a fost depusă această inițiativă. „Sper ca președintele să promulge legea cât mai repede pentru că nu mai trebuie pierdut timp în a-i proteja pe copii de vicii care pot să le afecteze grav dezvoltarea fizică și mentală, chiar le amenință viața”, a afirmat Moșteanu.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele României.
Sursa: Euractiv.ro