Câți pensionari avem acum și care e pensia medie: Nu peste mult timp vom avea un milion.

Un portret al pensionarilor români: Tanti Maria

Într-o zi obișnuită, la piață, am dat peste o veche cunoștință, Tanti Maria, fosta femeie de serviciu din liceu. Îmbătrânită și obosită, căra o plasă grea de produse, oprindu-se la fiecare 20 de metri pentru a-și reface puterile. Cu o pensie de 2300 de lei, jumătate din acești bani se duceau pe medicamente, iar cealaltă jumătate pe utilități. În ciuda acestor greutăți, Tanti Maria este considerată un supraviețuitor în statistici, datorită ajutorului financiar pe care îl primește de la cei doi fii ai săi.

Realitățile economice ale pensionarilor

În România, numărul mediu de pensionari este de aproximativ 5 milioane, cu o scădere de 4000 de persoane comparativ cu trimestrul IV 2023, conform datelor oficiale. Pensia medie lunară este de 2418 lei, în creștere cu 13,8% față de trimestrul precedent. Însă, în ciuda acestor cifre, realitatea este că mulți pensionari, la fel ca Tanti Maria, se confruntă cu dificultăți financiare majore.

Impactul îmbătrânirii populației asupra economiei

Îmbătrânirea populației are consecințe economice semnificative, cum ar fi încetinirea economiei și creșterea cheltuielilor cu sănătatea și pensiile. În plus, acest fenomen creează o nișă de piață în creștere: cea a serviciilor medicale. Conform calculelor Comisiei Europene, în următorii 20 de ani, numărul pensionarilor va ajunge la aproape un milion, iar bugetul va aloca de 5 ori mai mulți bani decât în prezent pentru pensii.

Comparativ cu alte țări europene

În comparație cu alte țări europene, România se confruntă cu provocări similare în ceea ce privește pensiile. Luxemburg, de exemplu, se află în fruntea indicelui european de rentabilitate a pensiilor, cu o pensie medie de 6095,87 EUR. În Spania, pensionarii se pot aștepta la un trai confortabil, cu o pensie relativ consistentă și un climat favorabil. În multe state membre ale UE, vârsta de pensionare este în creștere, în încercarea de a menține persoanele în vârstă în câmpul muncii active și de a atenua presiunea financiară asupra bugetului de stat.

Sursa: HotNews