Cât plătea fiecare persoană ca să ajungă în Italia?

Operațiunea TRAFFIC JAM: O rețea de trafic de migranți, dezmembrată

Într-o lume în care drepturile omului sunt adesea încălcate, oamenii de lege se străduiesc să restabilească echilibrul. În acest sens, polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au desfășurat o operațiune de amploare, vizând o rețea de trafic de migranți. Aceasta ar fi organizat transporturi pe ruta România-Ungaria-Italia, profitând de vulnerabilitatea sute de imigranți fără acte, pe care i-au transportat în vestul Europei.

Un tarif exorbitant pentru un vis european

Membrii grupării percepeau un tarif de până la 1.300 euro de la fiecare migrant, promițându-le acestora o viață mai bună în vestul Europei. Însă, peste 600 de migranți au fost opriți pe teritoriul României, iar alte 100 de persoane în Ungaria, Italia și Slovenia. Aceste acțiuni au dus la dezvăluirea unei grupări uriașe, care a fost prinsă de procurori și de polițiști.

Un grup de criminalitate organizată, în vizorul autorităților

Conform DIICOT, în perioada ianuarie – iunie 2023, s-a constituit și a acționat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranți ce includea România (ca țară de tranzit ) – Ungaria – Italia, un grup de criminalitate organizată. Acesta era format din mai mulți cetățeni români aflați în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate, având ca scop organizarea și efectuarea de transporturi frauduloase de migranți pe ruta menționată, în schimbul unor sume de bani.

Un sistem piramidal de trafic de migranți

Membrii grupului infracțional organizat, constituit în sistem piramidal, au deținut roluri determinate și au acționat pe mai multe paliere. O parte dintre suspecți au coordonat și menținut legătura cu membrii unor rețele transfrontaliere de trafic de migranți și au primit de la aceștia cereri de transport fraudulos a unor migranți aflați pe teritoriul României, în vederea preluării acestora din locații situate în zona de vest și transportării frauduloase din România în Italia, în schimbul sumei de 1.300 euro pentru fiecare migrant astfel transportat și ajuns la destinație.

Modus operandi: autoutilitare modificate și șoferi racolați

În realizarea activității infracționale, suspecții au achiziționat autoutilitare și ansambluri de mari dimensiuni pe care le-au pregătit, prin aranjarea unor mărfuri și modificarea compartimentelor de marfă, care să ofere posibilitatea ascunderii migranților transportați pentru a nu fi depistați în mod facil în eventualitatea unui control. Membrii grupului au identificat și racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de șoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 300 – 500 euro pentru fiecare migrant transportat.

Colaborare internațională pentru stoparea traficului de migranți

În acest context, au fost efectuate mai multe transporturi de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat pe ruta România -Ungaria – Slovenia -Italia. O parte semnificativă a acestora a fost însă depistată de către autoritățile de poliție din România, Ungaria, Slovenia și Italia, ca urmare a colaborării polițienești și judiciare, dar și prin intermediul ordinelor europene de anchetă și cu sprijinul EUROJUST și EUROPOL.

Operațiunea TRAFFIC JAM: un efort comun pentru justiție

Perchezițiile efectuate în cadrul operațiunii TRAFFIC JAM au fost făcute cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și a unei echipe mobile a EUROPOL. Aceste acțiuni demonstrează angajamentul autorităților de a lupta împotriva traficului de migranți și de a asigura respectarea drepturilor omului.

Sursa: Digi24