Bolojan, despre Cotroceni: M-a surprins crisparea colegilor.

Ilie Bolojan și atmosfera tensionată de la Cotroceni

Într-o relatare care dezvăluie detalii din culisele Palatului Cotroceni, Ilie Bolojan, președintele interimar, a descris primele sale zile în această funcție ca fiind marcate de o atmosferă de crispare și formalism excesiv. „Săreau în picioare când treceam dintr-un birou în altul”, a declarat Bolojan, surprins de comportamentul colegilor săi. Această reacție, pe care a considerat-o exagerată, l-a determinat să le ceară să adopte o atitudine mai relaxată. „Le-am spus, stați liniștiți”, a adăugat acesta, subliniind că nu este adeptul formalismului inutil.

Critica excesului de protocol

Bolojan a evidențiat și utilizarea frecventă a formulării „Excelența Sa”, pe care o consideră o manifestare a unui protocol rigid și depășit. În opinia sa, astfel de practici nu fac decât să accentueze distanța dintre lideri și cetățeni, într-un moment în care încrederea în instituțiile publice trebuie reconstruită. „Mă ajută faptul că nu sunt o persoană conflictuală”, a menționat el, sugerând că abordarea sa este una pragmatică și orientată spre colaborare.

Colaborarea cu Guvernul – o necesitate strategică

Într-un interviu acordat, Ilie Bolojan a subliniat importanța colaborării dintre președinte și Guvern, descriind-o ca fiind „obligatorie” în contextul competențelor limitate ale șefului de stat în România. „Dacă nu colaborezi bine cu Guvernul ca președinte, îți bați joc de țară”, a afirmat el, atrăgând atenția asupra necesității unei relații funcționale între cele două instituții pentru a evita blocajele politice și administrative.

Așteptările românilor și realitatea funcției prezidențiale

Bolojan a abordat și subiectul așteptărilor cetățenilor față de președintele țării, pe care le consideră adesea nerealiste. „Uneori românii au așteptări prea mari de la președintele lor”, a spus el, explicând că atribuțiile șefului de stat în România sunt mult mai restrânse comparativ cu cele ale liderilor din alte țări. Această discrepanță între așteptări și realitate poate genera frustrări și neînțelegeri în rândul populației.

Decizia de a nu candida la prezidențiale

Ilie Bolojan a explicat și motivele pentru care a ales să nu candideze la alegerile prezidențiale, menționând că o astfel de decizie ar fi generat „șocuri guvernamentale”. Această poziție reflectă o abordare precaută și responsabilă, menită să evite destabilizarea politică într-un moment deja marcat de provocări multiple.

Un lider pragmatic într-un context complex

Prin declarațiile sale, Ilie Bolojan se conturează ca un lider pragmatic, concentrat pe eficiență și pe reducerea formalismului inutil. Într-un peisaj politic adesea dominat de conflicte și tensiuni, abordarea sa pare să fie una orientată spre colaborare și stabilitate, punând accent pe nevoia de a reconstrui încrederea în instituțiile publice și de a răspunde așteptărilor cetățenilor într-un mod realist.

Sursa: www.mediafax.ro/politic/bolojan-dezvaluiri-despre-cotroceni-m-a-surprins-crisparea-colegilor-sareau-in-picioare-cand-trecem-23528482