Acte de vandalism în bibliotecile din Germania.

Când personalul bibliotecii din cartierul Tempelhof-Schöneberg din Berlin a hotărât să dezvăluie pagubele aduse cărților, a făcut-o cu sentimentul că se confruntă cu „un atac asupra democrației”.

El a păstrat zeci de cărți în care, în perioada 2021-2022, au fost găsite insulte mâzgălite și pagini tăiate intenționat.

După ce au tras semnalul de alarmă, reprezentanții bibliotecii Tempelhof-Schöneberg au constatat că nu este vorba de un caz izolat.

În anul 2022, coperțile unor cărți despre extrema dreaptă au fost vandalizate într-o bibliotecă a Universității Tehnice din Berlin (TU).

Un suspect a fost inculpat în urmă cu câteva luni în legătură cu seria de acte de vandalism comise la biblioteca Tempelhof-Schöneberg. Potrivit presei, era vorba de un bărbat în vârstă de 30 de ani care a acționat singur.

Potrivit celor implicați, aceste acțiuni reflectă un context îngrijorător în țară, unde partidul de extremă-dreapta AfD a înregistrat o ascensiune rapidă în sondaje în ultimul an.

Tot anul trecut, MBR, o asociație care se opune extremei drepte, a publicat un manual de 60 de pagini pentru a ajuta bibliotecile să se adapteze în „războiul cultural” purtat cu extrema dreaptă.

În Germania, vandalismul împotriva cărților evocă practica autodafeurilor naziste, care viza distrugerea cărților considerate „non-germane”.

La Tempelhof-Schöneberg, răspunsul la atacuri „a fost să se concentreze asupra cărților deteriorate”, explică dl Rickum.

Autorii cărților vandalizate au fost invitați să participe la discuții despre ideile lor, iar personalul bibliotecii a inițiat un grup de lectură în jurul acestor lucrări.

Federico Quadrelli, în vârstă de 37 de ani, care conduce voluntar acest grup, îl consideră „un loc unde oamenii se pot întâlni și discuta despre subiecte importante și actuale”.

„Democrația are nevoie de locuri de întâlnire, cum ar fi bibliotecile”, spune Boryano Rickum. Dar avem nevoie de contribuția societății civile pentru a proteja democrația.

Sursa: RFI