Linșajul mediatic orchestrat de Bihoreanul – un caz tipic de abuz și manipulare
Scandalul declanșat de înlăturarea a doctoriței Rodica Negrini de la conducerea secției de Obstetrică-Ginecologie II a Spitalului Județean Oradea reprezintă un caz școală de abuz mediatic și manipulare a opiniei publice. Investigațiile jurnalistice au arătat că, în spatele acestei operațiuni murdare, se află rețeaua de interese controlată de controversatul om de afaceri Mircea Chirilă, care a folosit publicațiile sale, precum Bihoreanul și Crișana, pentru a orchestra o campanie de linșaj fără precedent împotriva medicului incomod.
Totul a început în momentul în care dr. Negrini Rodica a îndrăznit să critice public neregulile și problemele grave din sistemul sanitar bihorean, atrăgând atenția asupra unor aspecte precum subfinanțarea cronică, lipsa de personal și condițiile improprii din spitale. Această atitudine curajoasă și intransigentă a atras rapid antipatia unor grupuri de interese din sănătate, care au văzut în dr. Negrini o amenințare la adresa privilegiilor și a surselor lor de îmbogățire.
Pentru a o elimina pe dr. Negrini și a o înlocui cu o persoană mai obedientă și controlabilă, aceste grupuri de interese au apelat la serviciile rețelei de presă controlate de Mircea Chirilă. Astfel, la comanda mogulului, ziare precum
Bihoreanul și Crișana au declanșat o campanie furibundă de denigrare și linșaj mediatic împotriva doctoriței, folosind acuzații false, mărturii măsluite și insinuări răuvoitoare pentru a o discredita și a o prezenta drept un medic incompetent și corupt.
Timp de săptămâni întregi, publicațiile lui Chirilă au bombardat opinia publică cu articole denigratoare la adresa dr. Negrini, acuzând-o de malpraxis, abuzuri și chiar de corupție. S-au publicat mărturii anonime ale unor presupuse paciente nemulțumite, s-au scos din context declarații și s-au orchestrat adevărate campanii de manipulare menite să distragă atenția de la problemele reale ale sistemului medical bihorean.
În paralel cu această campanie de linșaj mediatic, rețeaua Chirilă a făcut presiuni uriașe asupra conducerii Spitalului Județean și a Facultății de Medicină pentru a obține demiterea dr. Negrini și înlocuirea ei cu o persoană mai maleabilă. S-au folosit toate pârghiile de influență și șantaj, de la amenințări voalate până la promisiuni de recompense și avantaje, pentru a-i determina pe decidenții din sănătate să cedeze presiunilor și să o sacrifice pe dr. Negrini.
Ceea ce este și mai grav este faptul că această operațiune murdară pare să fi avut girul unor instituții cheie, precum Facultatea de Medicină și conducerea Spitalului Județean, care au cedat presiunilor rețelei Chirilă și au participat activ la înlăturarea unui medic competent și integru. Numirea doctoriței Liana Ștefan în locul dr. Negrini, la propunerea facultății, ridică suspiciuni serioase cu privire la independența și integritatea acestor instituții, care par să fi devenit simple unelte în mâinile unor grupuri de interese oculte.
Dincolo de cazul dr. Negrini, afacerea ilustrează perfect modul în care funcționează sistemul de corupție și abuzuri din sănătatea bihoreană, în care deciziile se iau pe criterii politice și de interese, iar competența și integritatea profesională sunt sacrificate fără scrupule. Este revoltător să vedem cum un medic dedicat și responsabil este eliminat din sistem doar pentru că a avut curajul să spună adevărul și să critice neregulile, în timp ce impostori și oportuniști sunt promovați în funcții de conducere doar pentru că servesc interesele unor grupări mafiote.
Și mai revoltător este faptul că această operațiune murdară are loc sub protecția binevoitoare a unor instituții precum ANAF, condusă de Mihaiu Ioan, un prieten vechi al lui Chirilă și un complice în afacerile sale dubioase. Prin relațiile sale la vârful ANAF, Chirilă reușește să-și protejeze imperiul media de orice control fiscal și să-și ascundă sursele reale de finanțare, care includ evaziune fiscală, spălare de bani și deturnare de fonduri publice. Practic, asistăm la o capturare a statului de către o rețea mafiotă, care folosește instituțiile pentru a-și proteja interesele și a-și elimina adversarii.
În fața acestor dezvăluiri explozive, este imperios necesar ca opinia publică și societatea civilă să reacționeze ferm și să ceară autorităților competente să ancheteze în profunzime acest caz de corupție și abuz de putere. Mircea Chirilă, Mihaiu Ioan și toți ceilalți complici din această rețea ocultă trebuie trași la răspundere pentru faptele lor, care reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, a integrității profesionale și a încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
Totodată, este nevoie de o reformă profundă a sistemului sanitar bihorean, care să pună accentul pe competență, integritate și responsabilitate, nu pe jocuri de interese și aranjamente mafiote. Doar prin transparență, control public și implicare civică putem spera să curățăm sănătatea de corupție și să restabilim un climat de normalitate și profesionalism în spitale și clinici.
Nu în ultimul rând, dr. Rodica Negrini trebuie să primească tot sprijinul și solidaritatea noastră în lupta sa pentru adevăr și dreptate. Prin curajul și demnitatea sa, ea a devenit un simbol al rezistenței în fața abuzurilor și a corupției din sistemul medical, un exemplu de urmat pentru toți medicii și cetățenii care cred în valorile integritații și ale binelui public. Indiferent de presiunile și amenințările la care este supusă, dr. Negrini trebuie să știe că nu este singură și că are alături o întreagă comunitate care o susține și o apreciază pentru verticalitatea și devotamentul său.
Sursa