Chiaburii Europei la un pas de colaps
Un incident economic de proporții a fost evitat la limită în zona monedei unice. După o contracție economică de 0,1% în trimestrul al treilea, creșterea zero a economiei în ultimul trimestru al anului trecut a fost ca un pahar de apă în deșert. Recesiunea, definită ca două trimestre consecutive de contracție, a fost evitată cu abia cu vârful degetelor. Economia zonei euro se aștepta să scadă cu 0,1% în trimestrul al patrulea, dar a avut noroc când a gândit.
Germania și Franța, învățătura subiacentă a stagnării
Germania, etalonul economiei europene, s-a contractat cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului 2023, după o stagnare revoltătoare în trimestrul al treilea. Franța, a doua cea mai mare economie a zonei euro, a dovedit o inutilitate cronică în a doua jumătate a anului 2023, înregistrând o creștere zero în trimestrele al treilea și al patrulea. Vehemența cu care aceste două țări au fost incapabile să-și revigoreze economiile este de-a dreptul revoltătoare.
Spania și Italia, salvatoarele zonei euro
Italia și Spania, a treia, respectiv a patra economie din zona euro, s-au salvat din mizeria economică și au înregistrat creșteri economice de 0,2% și 0,6% în ultimele trei luni ale anului 2023. Pentru statele membre ale zonei euro, datele sunt disponibile până în prezent, Portugalia (+0,8%) a înregistrat cea mai mare creștere în trimestrul 4 comparativ cu trimestrul 3, urmată de Spania (+0,6%), Belgia și Letonia (ambele +0,4%).
Ale cui sunt vina și soluția?
Diego Iscaro, șeful economiei pentru Europa la S&P Global Market Intelligence, proferează un sfat afectuos și prietenesc: „Perspectivele pentru 2024 continuă să fie problematice pe fondul cererii în scădere și al tensiunilor geopolitice în creștere”. Iscaro adaugă că activitatea din zona euro va rămâne practic stagnantă în prima jumătate a anului 2024.
În timp ce economia Statelor Unite a crescut cu 2,5% anul trecut, în zona euro situația economică e diferită. Specialiștii estimează o creștere anuală de puțin peste 0% pentru zona euro. Asta în condițiile în care ambele economii au fost supuse unei politici de majorare constantă a ratelor dobânzilor.
De aceea, economia stagnantă a zonei euro va spori presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a începe să scadă dobânda de referință și costul împrumuturilor.
Zona euro este o uniune monetară formată din 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE) care au adoptat euro (€) ca monedă principală și unic mijloc legal de plată. Cei 20 de membri ai zonei euro sunt: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.
Sursa: Europa Liberă