Șeful UNRWA spune că civilii din Rafah nu ar avea unde să fie evacuați

„Nu există niciun loc sigur în Fâşia Gaza”

”Nu există niciun loc sigur în Fâşia Gaza”, a declarat, potrivit Agepres, Philippe Lazzarini pentru cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung.Nordul enclavei palestiniene este înţesat de bombe neexplodate, astfel că oamenii nu ar putea fi mutaţi acolo, potrivit lui Lazzarini, care a evidenţiat fenomenul de malnutriţie acută ce face ca foametea să fie iminentă în rândul populaţiei.

Civilii din Rafah fără locuri de evacuare

Guvernul israelian le-a cerut agenţiilor ONU active în regiune să ajute la evacuarea civililor din Rafah. Armata israeliană consideră oraşul Rafah drept ultimul bastion al mişcării islamiste palestinene Hamas.Potrivit Naţiunilor Unite, peste 1,4 milioane de oameni care şi-au părăsit căminele din alte părţi ale Fâşiei Gaza se adăpostesc în prezent în Rafah, oraş care înaintea actualului conflict israeliano-palestinian avea aproximativ 250.000 de locuitori.

Suspiciuni și acuze de terorism

Israelul a propus mutarea populaţiei din Rafah în tabere de corturi situate la nord de oraş.La finalul lunii ianuarie, Israelul a acuzat 12 angajaţi ai UNRWA de participare la atacul terorist de amploare comis de mişcarea Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie. La scurt timp, ţări occidentale, printre care cei mai mari donatori, SUA şi Germania, şi-au suspendat plăţile către UNRWA.

Reacția și consecințele conflictului

Atacul terorist de o cruzime fără precedent efectuat de comandouri ale Hamas în 7 octombrie a cauzat moartea a circa 1.160 persoane în Israel, în mare parte civili.Drept ripostă, Israelul a promis să ”nimicească” mişcarea Hamas şi a lansat o amplă operaţiune militară în Fâşia Gaza, soldată cu 28.663 de morţi şi 68.395 de răniţi, conform unui bilanţ publicat joi de Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Sursa: RFI