Șocul victoriei lui Trump: O lecție dură pentru mass-media
În urma victoriei decisive a fostului președinte Trump, mass-media, în special cele care se considerau nepartizane, se văd nevoite să își regândească strategiile. O undă de șoc a traversat redacțiile din Washington și New York, iar sondajele strânse nu au anticipat amploarea victoriei lui Trump. Un producător senior de la o rețea de difuzare a exprimat îndoiala generală: „Ne punem la îndoială relevanța în acest moment”.
Trump: Un cunoscător al Americii?
Fostul senator Claire McCaskill a exprimat un sentiment similar la „Morning Joe” de la MSNBC: „Cred că trebuie să recunoaștem că Donald Trump ne cunoaște țara mai bine decât noi”. Această afirmație vine în contextul în care ratingurile canalelor de știri prin cablu și radiodifuziune au înregistrat scăderi abrupte, cu cele mai scăzute ratinguri din ultimele decenii.
Declinul mass-mediei tradiționale
Declinul a fost cel mai abrupt la CNN, care a înregistrat cifre mai mici decât MSNBC pentru prima seară electorală de la lansarea acestui canal, în urmă cu aproape trei decenii. În contrast, audiența online a crescut în ziua alegerilor, reflectând modelele moderne de consum. Platformele emergente și programele din afara mass-mediei tradiționale au prosperat, iar Trump a mizat pe această strategie.
Trump și influencerii
În timpul discursului său de victorie, prietenul său și directorul executiv al UFC, Dana White, a mulțumit unor personalități influente. Sean Hannity, gazda Fox News, a declarat că „presa tradițională” este „moartă”, odată ce a devenit clar că Trump era pe cale să câștige. „Declinul influenței sale a fost evident de ani. Aceasta este dovada ei”, a adăugat analistul Fox Brit Hume.
Mass-media în era Trump
În ciuda provocărilor cu care se confruntă restul știrilor TV, Fox nu este imună. Problemele cu care se confruntă mulți dintre concurenții săi cu opinii sau abordări diferite vor trebui în continuare să fie negociate de postul controlat de Murdoch. Însă, o strategie care a implicat efectiv ignorarea mass-mediei tradiționale pare să fi funcționat. Susținerile celebrităților nu par să fi avut vreun impact.
Reflecții și previziuni
Michael Socolow, un fost jurnalist de televiziune care predă acum la Universitatea din Maine, a scris: „Faptul că un președinte ales ar putea câștiga atât de covârșitor prin votul popular + colegiul electoral, ignorând în același timp The New York Times, Washington Post, NPR, CBS News, NBC News și CNN (în timp ce petrece ore întregi cu Joe Rogan) ar trebui să fie un moment de auto-reflecție pentru mass-media „mainstream””. În acest context, directorii, editorii, realizatorii de emisiuni și producătorii se întreabă deja ce vor aduce următorii patru ani.
Sursa: news.ro