Firmă IT despre taxe: Intră în vigoare azi.

Legislația fiscală în România: Un labirint în continuă schimbare

Într-o lume în care stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale pentru dezvoltarea afacerilor, mediul de afaceri din România se confruntă cu o realitate dură: o avalanșă de modificări legislative cu impact direct asupra firmelor. În 2023, au fost înregistrate 219 astfel de modificări, iar în 2024, până la finalul lunii iulie, numărul a ajuns la 124. Această instabilitate legislativă, combinată cu creșterea taxelor și aplicarea legilor de pe o zi pe alta, a determinat antreprenorii IMM din România să amâne investițiile în dezvoltarea afacerilor.

Impactul schimbărilor fiscale asupra mediului de afaceri

Analiza realizată de platforma de business NextUp evidențiază că schimbările legislative dese și creșterea taxelor au destabilizat mediul de afaceri din România. În plus, impredictibilitatea legislativă a determinat mulți antreprenori să amâne sau să oprească complet investițiile în dezvoltarea afacerilor. În ultimii ani, dar mai ales în ultimele 18 luni, în România au avut loc numeroase schimbări privind regimul fiscal pentru firme, venite atât cu măriri de impozite, cât și cu introducerea mai multor taxe și cu eliminarea unor facilități fiscale.

Modificările fiscale: un haos total

Modificările fiscale sunt numeroase, dar cele care au generat „un haos total” au fost schimbările aduse de e-Factura și cele de e-TVA. Aceste schimbări au intrat în vigoare într-un timp record, fără norme de aplicare clare și documentate, ceea ce a generat o comunicare sărăcăcioasă și deloc transparentă din partea instituțiilor de stat. În acest context, multe firme nu mai fac investiții de business și, în consecință, fie abia supraviețuiesc, fie amână creșterea.

Impactul schimbărilor fiscale asupra IMM-urilor

Instabilitatea legislativă afectează cel mai grav IMM-urile, multe fiind impactate de schimbările de taxe și, în consecință, se străduiesc să revină la cifrele de profitabilitate din trecut. Deloc surprinzător, cele mai afectate sunt firmele mici. Ca atare, numai în primele 4 luni ale anului, peste 32.000 de firme și-au închis activitatea, fiind cu 44% mai multe decât în 2023, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Sugestii pentru autorități: ce schimbări să facă pentru afaceri

În calitate de furnizor care aplică schimbările de lege în softurile ERP, de gestiune și de contabilitate pentru afaceri, NextUp speră la o atitudine de colaborare din partea statului față de mediul privat și le solicită autorităților să opereze schimbări legislative într-un mod echitabil pentru ambele părți. Antreprenorii, contabilii și angajații din România își doresc o schimbare de abordare a instituțiilor statului în luarea deciziilor, astfel încât noi toți să putem plăti taxe în continuare și să contribuim la dezvoltarea României.

Sursa: StartupCafe.ro