Contestație USR la Curtea de Apel București
Uniunea Salvați România (USR) a depus o contestație la Curtea de Apel București, Secția Contencios Administrativ și Fiscal – Contestații electorale, împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de renumărare a voturilor din toate secțiile de votare din țară. USR solicită anularea acestei decizii și suspendarea ei până la soluționarea cauzei. În plus, USR cere Curții de Apel să scurteze termenele procedurale, astfel încât contestația depusă, cât și un eventual recurs să fie soluționate înainte de data de 6 decembrie, când ar trebui să înceapă votul în străinătate pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Abuz și atac la democrație
Decizia de renumărare a tuturor voturilor din țară este considerată de USR ca un abuz uriaș și un atac direct la democrația din România și la votul oamenilor. Cristina Prună, deputată și purtătoarea de cuvânt a USR, afirmă că decizia BEC nr. 205D/28 noiembrie 2024 este nelegală și trebuie să fie anulată din mai multe considerente.
Argumente împotriva deciziei BEC
Conform lui Prună, solicitarea Curții Constituționale de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot este în afara prevederilor legale. Ea susține că decizia BEC a fost aprobată în afara cadrului legal și că termenele prevăzute în decizia BEC încalcă prevederile HG 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024.
Probleme cu renumărarea voturilor
USR subliniază că nu există nicio garanție cu privire la corectitudinea renumărării, în condițiile în care nu există certitudinea că nu s-a intervenit – la preluare, transport sau după predare – asupra buletinelor de vot. În plus, renumărarea se va face fără înregistrare audio-video și în absența reprezentanților partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor și a reprezentanților mass-media.
Solicitare de scurtare a termenelor procedurale
USR solicită Curții de Apel scurtarea termenelor procedurale, astfel încât atât contestația depusă, cât și un eventual recurs să fie soluționate înainte de data de 6 decembrie, când ar trebui, potrivit calendarului în vigoare, să înceapă votul în străinătate pentru turul II al alegerilor prezidențiale.
Sursa: news.ro