Un caz de corupție în Ministerul Agriculturii
Într-o lume ideală, funcționarii publici ar trebui să fie pilonii integrității și transparenței. Însă, în realitate, nu este întotdeauna așa. Un exemplu recent este cel al lui Ștefan Gheorghe, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și șef al Direcției Generale de Pescuit din același minister. Acesta a fost acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că a deținut o companie care comercializa produse destinate activității pe care o gestiona, în timp ce ocupa o funcție publică.
Conflict de interese și operațiuni financiare incompatibile cu funcția
Conform anchetatorilor DNA, Gheorghe a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. În ultima sa declarație de avere depusă la Ministerul Agriculturii, se menționează că a împrumutat o societate comercială, „Aquaculture top consulting”, cu suma de 160.000 de euro. Această sumă este cu mult peste salariul său anual de 154.134 de lei (aproximativ 30.000 de euro) și veniturile obținute din chirii, care se ridică la 5.400 de euro. Acesta a fost pus sub urmărire penală la începutul lunii septembrie, fiind acuzat de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.
Un caz de corupție care implică importul de plase de pescuit
Procurorii DNA susțin că Gheorghe, care trebuia să gestioneze pescuitul din România la Ministerul Agriculturii, avea în paralel o firmă care importa plase de pescuit din Thailanda și le comercializa în țară. Aceasta, deși nu avea niciun angajat începând din anul 2015 și înregistra cifră de afaceri 0 și datorii în fiecare an din 2018, a reușit să importe și să comercializeze aceste produse.
Consecințele legale ale acțiunilor lui Gheorghe
În urma acordului de recunoaștere a vinovăției, Gheorghe a acceptat să fie condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Decizia finală va fi luată de Tribunalul București. Acest caz reprezintă un exemplu elocvent al modului în care corupția poate infiltra chiar și cele mai înalte niveluri ale guvernului și subliniază necesitatea unei supravegheri stricte și a unor măsuri punitive severe pentru a descuraja astfel de comportamente.
Sursa: Digi24