Redeschiderea urmăririi penale în cazul tragediei de la Ferma Dacilor
Într-o mișcare de justiție târzie, dar necesară, Tribunalul Militar București a hotărât redeschiderea urmăririi penale în cazul unui fost comandant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova și a unei angajate a inspecției de prevenire din cadrul aceleiași instituții. Aceștia sunt acuzați de corupție, fiind suspectați că au permis funcționarea fără autorizație a pensiunii Ferma Dacilor, locul unde opt oameni au pierit într-un incendiu devastator în a doua zi de Crăciun, anul trecut.
Detalii despre acuzați și acuzații
Elisei Tiberiu Dumitru, fostul șef al ISU Prahova, și Cristina Chelba, fostă angajată a ISU Prahova la prevenire, sunt suspectați de corupție în relația cu reprezentanții pensiunii Ferma Dacilor. Se presupune că aceștia au permis funcționarea fără autorizație a pensiunii, care ulterior a fost distrusă de un incendiu. Dosarul a fost inițial clasat, însă procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au solicitat redeschiderea acestuia în ianuarie, la câteva zile de la incendiul în care opt oameni și-au pierdut viața.
Decizia instanței
În minuta instanței se menționează: „Constată legalitatea și temeinicia soluției de redeschidere a urmăririi penale dispusă prin ordonanța nr.2850/C/2023 din 28.12.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, emisă în dos. nr.64/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal; luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 lit. „c” din Legea nr. 78/2000 și dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 în legătură cu activitatea de control desfășurată la datele de 10.07.2019 și 12.07.2019. Confirmă redeschiderea urmăririi penale astfel cum aceasta a fost dispusă prin ordonanța nr.2850/C/2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție din 28.12.2023 în urma infirmării ordonanței de clasare nr.64/P/2020 din 21.03.2023”.
Un drum lung și sinuos către justiție
În ultimele aproape cinci luni, acest dosar a fost trimis în repetate rânduri de la o instanță la alta, în condițiile în care Tribunalul Prahova, pe rolul căruia a fost înregistrată inițial cererea DNA și Tribunalul Militar București au evitat să se pronunțe, declinând competența în acest caz. În cele din urmă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că Tribunalul Militar este cel care trebuie să se pronunțe asupra cauzei.
Tragedia de la Ferma Dacilor
Anul trecut, în a doua zi de Crăciun, opt persoane, între care și minori, au murit arse într-un incendiu care a devastat pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani, județul Prahova. Printre victime se numără unul dintre fiii patronului de facto al pensiunii, un controversat om de afaceri prahovean, dar și prieteni ai patronului. Verificările făcute în urma incendiului au arătat că pensiunea funcționa fără avizele de securitate la incendiu, ISU Prahova fiind instituția responsabilă cu controale în acest caz.
Sursa: news.ro