Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2024: O privire asupra regulilor și restricțiilor
Într-o societate democratică, alegerile reprezintă un moment crucial în care cetățenii își exercită dreptul de a alege liderii. În acest context, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2024 începe oficial pe 25 octombrie, cu 14 candidați validați definitiv în cursă. Cu toate acestea, odată cu începerea campaniei electorale, se schimbă o serie de reguli pentru candidați.
Restricții privind materialele de campanie
Începând cu 25 octombrie, candidații la prezidențiale nu mai au voie să folosească o serie de mijloace de publicitate, precum mașini, bannere, mesh-uri, corturi publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă cu sloganuri de campanie sau cu fotografii ale acestora.
Materiale de propagandă permise
Conform Autorității Electorale Permanente (AEP), candidaților le sunt permise o serie de materiale de propagandă, precum afișe electorale cu dimensiuni specifice, materiale de propagandă electorală audio sau video, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broșuri, pliante și alte materiale tipărite din aceeași categorie.
Interdicții privind mesajele de campanie
În campania electorală, candidaților și reprezentanților acestora le este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură și intoleranță și a oricăror forme, mijloace, acte și acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică. Aceste restricții sunt în conformitate cu Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată și intrată în vigoare pe 28 iulie 2019.
Dreptul la liberă exprimare și întâlnire cu alegătorii
În această perioadă, candidații la prezidențiale au dreptul să organizeze mitinguri, marșuri sau adunări și să își exprime liber opiniile. Primarii asigură candidaților și formațiunilor politice care i-au propus, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Afișajele electorale trebuie să fie puse în locuri publice frecventate de cetățeni, fără a deranja circulația pe drumurile publice și celelalte activități din localități.
Reguli privind afișajul electoral
Afișele sunt permise în alte locuri numai cu acordul scris al proprietarilor și cu luarea măsurilor de asigurare a siguranței cetățenilor. Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afișaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral. O altă prevedere legislativă interzice afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Reguli privind desfășurarea campaniei electorale în audiovizual
Conform legii, campania electorală, prin serviciile de programe audiovizuale, publice și private, trebuie să servească următoarelor interese generale: ale electoratului – de a primi informații corecte, astfel încât să își poată exercita dreptul de vot în cunoștință de cauză; ale candidaților și partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care îi susțin – de a se face cunoscuți și de a-și prezenta platformele, programele politice și ofertele electorale; ale radiodifuzorilor – de a-și exercita drepturile și responsabilitățile care decurg din profesiunea de jurnalist.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot
Cei 14 candidați pentru Cotroceni se vor regăsi pe buletinul de vot în următoarea ordine: Poziția nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România; Poziția nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor; Poziția nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat; Poziția nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Național Liberal; Poziția nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România; Poziția nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent; Poziția nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent; Poziția nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Națională; Poziția nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie; Poziția nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forța Dreptei; Poziția nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent; Poziția nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent; Poziția nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român; Poziția nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Sursa: hotnews.ro