Înșelăciunea sofisticată a unei femei din București
Într-o lume în care tehnologia și digitalizarea au devenit omniprezente, o femeie din București a reușit să exploateze o presupusă „vulnerabilitate” a unei aplicații bancare pentru a înșela mai mulți vânzători de bijuterii. Această schemă de înșelăciune a cauzat pagube de sute de mii de lei, iar femeia a fost condamnată în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune.
Modus operandi: Exploatarea unei „vulnerabilități” a aplicației bancare
Femeia a reușit să înșele 16 persoane între mai 2022 și ianuarie 2023. Modul în care a procedat a fost destul de ingenios. Ea găsea diverse bijuterii – precum coliere din aur de 14 și 18 Karate – pe platforme precum OLX și Market Place și intra în contact cu vânzătorii. Se întâlnea cu ei, vedea bijuteriile și spunea pe loc că le cumpără, pentru a le face cadou. În cele mai multe cazuri, femeia le transmitea vânzătorilor că nu are bani cash asupra ei și că poate plăti prin transfer bancar, direct din aplicația MyBRD. Deși nu avea suficienți bani în cont, ea iniția totuși transferul și, după cum au arătat judecătorii, profita de „vulnerabilitatea aplicației (…) care indica faptul că transferurile inițiate de către aceasta erau transmise cu succes spre procesare”.
Reacția băncii: Nu este o „vulnerabilitate”
Reprezentanții băncii resping ideea de „vulnerabilitate” a aplicației și au transmis sfaturi pentru clienți, în așa fel încât să evite situații asemănătoare. „Notificarea de inițiere a unei tranzacții reprezintă modul normal în care o aplicație bancară funcționează, în niciun caz o vulnerabilitate. Rolul acestor notificări (care nu generează niciun document oficial) este acela de a marca inițierea unei tranzacții. În cazul în care – ca în speța de față – fondurile disponibile în cont sunt mai mici decât valoarea transferului inițiat, sistemul nu realizează tranzacția, și nu genereaza niciun document oficial care sa confirme procesarea acesteia. Procesarea efectivă a unui transfer este la rândul ei anunțată de aplicație, iar sistemul generează în aceasta situatie și o dovadă a efectuării tranzacției”, au transmis reprezentanții BRD.
Consecințele înșelăciunii: Pagubă de 250.000 de lei
Paguba adusă celor 16 vânzători s-a ridicat la 250.000 de lei. Bijuteriile cumpărate de femeie erau, ulterior, amanetate. Vânzătorii își dădeau seama că au fost înșelați abia la câteva zile distanță sau după ce luau legătura cu reprezentanți ai băncilor care le transmiteau că transferurile respective nu sunt în ordine și ar trebui să sune la poliție. Într-un final, ea a fost condamnată în primă instanță, pe 7 august, de Judecătoria Ploiești la 3 ani de închisoare cu suspendare. Totodată, a fost obligată să plătească daune de 115.778 de lei.
Sursa: Digi24.ro