Raportul Consiliului Superior al Magistraturii despre vulnerabilitățile legislative.

Legislația instabilă și incoerentă: o amenințare la adresa justiției

Într-o lume în care legea este considerată a fi stâlpul societății, instabilitatea și lipsa de coerență a legislației pot avea consecințe devastatoare. În raportul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind starea justiției în anul 2023, aceste probleme sunt evidențiate ca fiind vulnerabilități majore. Modificările legislative frecvente, lipsa de coerență a legislației și lipsa predictibilității legislative sunt doar câteva dintre problemele care amenință integritatea sistemului judiciar.

Subfinanțarea: o piedică în calea justiției

Subfinanțarea este o altă vulnerabilitate identificată de CSM în raportul său. Lipsa de resurse financiare necesare pentru desfășurarea activității judiciare, cum ar fi achiziționarea de echipamente IT, mobilier, servicii electronice, licențe antivirus, reparații capitale și de întreținere la sediile existente, reprezintă o piedică majoră în calea justiției. CSM propune alocarea de resurse financiare adecvate și gestionarea bugetului justiției de către puterea judecătorească în cazul instanțelor.

Propuneri pentru o justiție mai eficientă

CSM propune o serie de măsuri pentru a aborda aceste vulnerabilități. Printre acestea se numără autonomizarea financiar-bugetară prin preluarea bugetului de către CSM și trecerea veniturilor obținute din taxele judiciare de timbru, amenzi judiciare, amenzi penale și cheltuieli judiciare la bugetul Ministerului Justiției pentru a fi efectuate investiții în sedii și dotări materiale. De asemenea, CSM sugerează întocmirea de proiecte pentru obținerea de fonduri europene pentru investiții.

Probleme de personal și spațiu

În plus, CSM identifică schemele de personal neadaptate la volumul de muncă, numărul insuficient de posturi sau de spații pentru desfășurarea activității și fluctuația mare a personalului ca fiind vulnerabilități în funcționarea justiției. Aceste probleme pot avea un impact negativ asupra eficienței și eficacității sistemului judiciar.

În concluzie, raportul CSM evidențiază o serie de vulnerabilități care amenință starea justiției în România. Pentru a aborda aceste probleme, este necesară o abordare cuprinzătoare care să includă modificări legislative, alocarea de resurse financiare adecvate și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul judiciar.

Sursa: news.ro