Insolvența Damen Mangalia: Un colos industrial în derivă
Într-o dezvăluire recentă, Tribunalul Constanța a inițiat procedura de insolvență a companiei Damen Mangalia, un gigant industrial care a fost odată un simbol al puterii industriale a României. CITR, filiala București, a fost numită administrator judiciar, marcând începutul unui proces lung și complex.
Termenele cheie ale procedurii de insolvență
În cadrul acestui proces, instanța a stabilit termenele principale: 02.08.2024 pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanțelor asupra averii debitorului, 22.08.2024 pentru verificarea creanțelor și întocmirea tabelului preliminar de creanțe, iar pe 27.08.2024, ora 12, va avea loc prima ședință a adunării creditorilor.
Administratorul judiciar și rolul său
Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, a declarat că echipa sa va analiza în profunzime activitatea companiei pentru a identifica condițiile în care este posibilă redresarea. Rolul administratorului judiciar, conform mandatului legal, este acela de a găsi soluțiile optime pentru redresarea companiei. Acesta va trebui să înțeleagă businessul și părțile care fragilizează performanța companiei, să definească strategia de redresare și să elaboreze planul pentru realizarea acesteia.
Un colos industrial în derivă
Damen Shipyards Mangalia, o societate de tip Joint Venture creată de Damen și Guvernul României, este pe cale să intre în faliment. Cu toate că olandezii de la Damen, aflați în litigiu cu statul, au avertizat în repetate rânduri că se va ajunge aici, ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea, consideră că situația poate fi chiar benefică pentru companie. Peste 1.000 de angajați au fost anunțați că își vor întrerupe activitatea până la finalul anului.
Un faliment previzibil
În 2018, investitorul de atunci, Daewoo, a decis să plece, iar pachetul majoritar de 51% din acțiuni a fost cumpărat de olandezii de la Damen. Firma olandeză a negociat stingerea datoriilor societății de peste 750 milioane de euro și a donat partenerului român, Șantierul Naval 2 Mai, un pachet de 2% din acțiuni în schimbul obținerii conducerii administrative și executive. Așa a ajuns statul acționar majoritar.
Conflictul cu statul român
În aprilie, Grupul olandez Damen a dat România în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018. În urma acestui acord, statul român a devenit acționar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, iar Damen a rămas cu 49% din capital și a preluat controlul managementului operațional al societății.
Insolvența ca oportunitate
Ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea, consideră că insolvența poate crea oportunități. În opinia sa, insolvența poate fi un pas necesar pentru redresarea unei companii, așa cum s-a întâmplat în cazul Hidroelectrica și Romaero. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această abordare va fi suficientă pentru a salva Damen Mangalia de la faliment.
Sursa: StartupCafe.ro