Reconstrucția Planșeului Unirii: Un pas major spre modernizarea Bucureștiului
În centrul Bucureștiului, un proiect de anvergură se află pe cale de a fi pus în aplicare. Este vorba despre reconstrucția totală a Planșeului Unirii, acea structură masivă de beton care acoperă Piața Unirii. Documentele necesare pentru autorizarea lucrărilor de construire au fost deja depuse la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 3, iar primarul Daniel Băluță a semnat contractul de finanțare, în valoare de aproximativ 750 de milioane de lei, la sediul Guvernului României.
Un efort comun pentru siguranța cetățenilor
În prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu și a viceprim-ministrului Marian Neașcu, alături de Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, documentația a fost semnată. Acest act reprezintă o dovadă incontestabilă a faptului că Bucureștiul poate fi cu adevărat o capitală europeană modernă, în care siguranța cetățenilor este pe primul loc, mai ales atunci când autoritățile lucrează împreună.
Investiție necesară pentru siguranța cetățenilor
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea acestei investiții pentru siguranța milioanelor de oameni care traversează zilnic centrul Bucureștiului. Acesta a mulțumit primarului Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, pentru eforturile depuse în identificarea celor mai bune variante pentru refacerea acestui nod de infrastructură complex din inima Capitalei.
Regenerarea urbană a Pieței Unirii
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a subliniat importanța proiectului de regenerare urbană a întregii zone aferente Pieței Unirii. Acesta a menționat că, prin alocarea resurselor financiare de către Guvern, se va rezolva una dintre cele mai mari provocări ale infrastructurii Bucureștiului, din chiar centrul Capitalei. Experții au semnalat la timp gravitatea provocării generate de starea Planșeului Unirii, iar responsabilitatea autorităților este de a găsi rapid cea mai bună și mai durabilă soluție.
Lucrările nu vor afecta circulația
Primarul Sectorului 4 a asigurat că, până la finalul anului în curs, nu vor fi restricționate, din cauza lucrărilor, nici circulația auto, nici cea pietonală, în zona Piața Unirii. Lucrările vor începe în zona fântânilor arteziene și a spațiilor verzi adiacente acestora, iar proiectul va fi realizat în trei schimburi, pentru a fi finalizat la termen.
Reabilitarea Pasajului Unirii
În cadrul acestui proiect, specialiștii vor proiecta și lucrările necesare pentru consolidarea Pasajului Unirii, încadrat, de asemenea, în clasa tehnică IV – nesatisfăcător. Soluțiile tehnice vor avea în vedere reabilitarea structurii de rezistență a tunelului rutier, prin cămășuirea și armarea pereților existenți, precum și refacerea integrală a suprastructurii prezente.
Reamenajarea peisagistică a Pieței Unirii
În paralel cu lucrările de consolidare, întreaga zonă de suprafață din Piața Unirii va fi reamenajată peisagistic, cu spații verzi, piațete, zone pietonale și alte soluții inovative, care să transforme arealul într-un reper urban pentru București, cât mai atractiv, atât din punct de vedere al interacțiunii sociale și al petrecerii timpului liber, cât și turistic.
Sursa: hotnews.ro