O femeie din Anglia a fost despăgubită pentru viol.

Despăgubirea unei victime a violului: o decizie rară în Marea Britanie

Într-un caz care a stârnit un val de indignare în Marea Britanie, Jade Blue McCrossen-Nethercott, o femeie de 32 de ani, a primit despăgubiri în valoare de 35.000 de lire sterline din partea Serviciului de Procuratură al Coroanei (CPS). Această decizie a venit după ce plângerea ei de viol a fost inițial clasată, pe baza unor afirmații ale experților în somnologie care au sugerat că ar fi putut avea un episod de sexsomnie, o afecțiune rară a somnului care poate determina o persoană să se angajeze în acte sexuale în somn.

Un caz controversat de viol

McCrossen-Nethercott a contactat poliția în 2017, după ce s-a trezit într-o dimineață descoperind că era pe jumătate goală, colierul ei zăcea rupt pe podea, iar ea avea sentimentul că a fost violată în timp ce dormea. Cu toate acestea, cu doar câteva zile înainte ca bărbatul acuzat că a violat-o să fie trimis în judecată, CPS a decis să claseze dosarul, pe baza declarațiilor a doi experți în somnologie.

Victorie în instanță

În 2022, McCrossen-Nethercott a dat în judecată CPS, după ce instituția a recunoscut că nu ar fi trebuit să fie abandonat cazul ei de viol. În urma procesului, femeia a fost despăgubită cu 35.000 de lire sterline de către CPS, care a declarat că și-a „cerut scuze fără rezerve” față de ea și că s-a „angajat să îmbunătățească fiecare aspect al modului în care sunt tratate infracțiunile ce schimbă vieți, precum violul”.

Reacția victimei

„CPS m-a dus în cele mai întunecate momente ale vieții mele”, a declarat McCrossen-Nethercott, care a mărturisit că simte ca pe „o mare victorie” faptul că a putut să-i tragă la răspundere. „Mi-au luat multe, dar am păstrat o mulțime de lucruri pozitive. Sunt foarte mândră de munca pe care atât eu, cât și Centrul pentru Justiția Femeilor am depus-o pentru a ajunge în acest punct”, a declarat ea.

Un precedent rar

Kate Ellis, șefa pentru litigii la Centrul pentru Justiția Femeilor, care a reprezentat-o pe McCrossen-Nethercott, a declarat că reclamațiile victimelor împotriva CPS au fost „dificile din punct de vedere juridic”, iar despăgubirile sunt „extrem de rare”. „Acesta este primul caz de care am cunoștință în care o victimă a unui viol a primit despăgubiri de la CPS în legătură cu o decizie care a fost luată pentru a întrerupe cazul lor înainte de proces”, a spus ea.

Creșterea invocării „sexsomniei” ca argument pentru apărare

La începutul acestui an, o investigație The Observer a descoperit o creștere a invocării „sexsomniei” ca argument pentru apărare în procesele penale. Au fost cel puțin 80 de cazuri din ultimii 30 de ani în care inculpații acuzați de viol, agresiune sexuală sau abuz sexual asupra copiilor au susținut că au fost somnambuli sau au suferit de sexsomnie la momentul respectiv.

Sursa: Digi24