Deepfake-ul este o tehnologie care poate fi folosită atât într-un scop legal cât și într-un scop ilegal.
„Nu trebuie să punem semnul egal între cele două, este o greșeală. În practică este foarte greu să identifici atât cine ar fi creat un astfel de conținut cât și cine l-ar distribui,” spune la RFI Bogdan Manolea Director Executiv la Asociația Tehnologie si Internet.
Reporter:
Cum îi prinzi pe cei care răspândesc deepfake?
Bogdan Manolea:
„Deepfake este o tehnologie care poate fi folosită atât într-un scop legal, cât și într-un scop ilegal. Există situații în care deepfake-ul este folosit în scop umoristic, în scop de artă, în scop de a asigura accesibilitatea unei culturi în mai multe limbi. Nu trebuie să punem semnul egal între conținut de deepfake și conținut ilegal. E o greșeală.”
Reporter:
Cum delimitezi deepfake de pamflet, de umor, legalitatea de ilegalitate, după cum spuneați și dumneavoastră?
BM:
„Tehnologia în sine nu este ilegală. Tehnologia în sine poate fi folosită și chiar este folosită în ambele sensuri. E adevărat că în multe situații, ceea ce vedem în fața ochilor sunt situații în care tehnologia este folosită într-un scop negativ, într-un scop de a pune o persoană care nu vorbește niște cuvinte să le vorbească pentru a șantaja, pentru a atrage niște investiții eronate, de exemplu.”