Instanța supremă analizează introducerea limitelor pentru consumul de substanțe.

Înalta Curte de Casație și Justiție: O decizie crucială pentru consumul de substanțe psihoactive la volan

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) se află în fața unei decizii de o importanță majoră, care ar putea schimba modul în care sunt tratate cazurile de conducere sub influența substanțelor psihoactive. În data de 16 septembrie, ICCJ va decide dacă este necesară implementarea unor limite pentru consumul de substanțe psihoactive la volan, similar cu modelul deja existent în cazul consumului de alcool. Decizia va avea un impact semnificativ asupra modului în care vor fi tratate în instanțe cazurile de acest gen, dar și asupra eventualelor schimbări legislative pe această temă.

Controversa sintagmei „sub influența”

Codul penal pedepsește conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani. Însă, sintagma „sub influența” a ridicat semne de întrebare în rândul cetățenilor, specialiștilor în drept și al experților criminologi. Controversele s-au amplificat odată ce Poliția Rutieră a început să testeze șoferii în trafic. În această vară, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care șoferii care refuză testarea sau ies pozitiv la alcool sau substanțe psihoactive au automat permisul reținut.

„Doar șoferii cu adevărat drogați vor putea fi pedepsiți”

Expertul criminolog Vlad Zaha a precizat că în lumea civilizată, a fi sub influență înseamnă a-ți fi afectate negativ capacitățile fizice sau psihice de a conduce. Au existat cazuri în care testele poliției au dat rezultate fals-pozitive și au indicat prezența substanțelor psihoactive în situații în care persoanele respective au consumat medicamente, cum ar fi Paracetamol. De asemenea, au existat situații în care persoane au fost acuzate de condus sub influența substanțelor psihoactive deși consumul efectiv de substanțe interzise s-a petrecut cu câteva zile înainte ca șoferii să se urce la volan.

Limitele pe care reprezentanții societății civile vor să le impună

Reprezentanții societății civile doresc să impună limite în aceste cazuri, care se aliniază standardelor europene, arată Vlad Zaha. „Sunt zeci, sute de jurisdicții în jurul lumii care au aceste limite, diferite de la țară la țară, cu diferite praguri pentru substanțe ilegale, medicamente. Nu există să închidem oameni nevinovați”, a menționat expertul.

Autoritățile susțin că introducerea limitelor este „inoportună”

Parchetul General, însă, consideră că introducerea unor limite este „inoportună”, listând mai multe contra-argumente. Unul dintre acestea este faptul că stabilirea prin lege a unor concentrații minime pentru existența infracțiunii este un demers aproape imposibil, pentru situația, des întâlnită în practică, în care conducătorii de vehicule sunt depistați în trafic după ce au consumat mai multe tipuri de substanțe psihoactive, în diferite cantități și/sau combinații.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, se opune ideii de praguri

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis printr-o postare pe Facebook, că ideea de praguri „nu este de acceptat”. „Un om la volan care a consumat substanțe este un pericol. Toleranță zero! Legiuitorul asta a vrut să transmită prin textul de lege prin care a incriminat conducerea sub influența substanțelor psihoactive”, a transmis ministrul Justiției.

Sursa: Digi24.ro