Dosarul Revoluției: Nereguli în rechizitoriu, Parchetul Militar decide.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Nereguli în dosarul „Revoluţiei”

Într-o decizie surprinzătoare, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au identificat nereguli în rechizitoriul dosarului „Revoluţiei”, în care este acuzat fostul preşedinte Ion Iliescu. Parchetul Militar a primit un termen de cinci zile pentru a decide dacă menţine trimiterea dosarului în instanţă sau reface ancheta.

Decizia instanţei de fond

Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti a decis începerea judecării pe fond a dosarului „Revoluţiei”. În acest dosar, Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. La acel moment, instanţa a constatat că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.

Contestaţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat în decembrie 2023 unui complet format din doi judecători. Însă, cei doi judecători nu au reuşit să cadă de acord asupra unei soluţii, având opinii divergente. În consecinţă, cazul a fost repus pe rol prin intrarea în complet a judecătoarei Lia Savonea, iar după o lună de dezbateri magistraţii au decis că există nereguli în rechizitoriu.

Termen de cinci zile pentru Parchetul Militar

Judecătorii au dat un termen de cinci zile Parchetului Militar să comunice dacă menţine soluţia de trimitere în judecată sau retrage dosarul. În cazul în care Parchetul decide să retragă dosarul, acesta va trebui să refacă ancheta.

Amânări repetate pe probleme de procedură

Dosarul „Revoluţiei” a fost amânat de mai multe ori pe probleme de procedură. Înainte de a ajunge la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul a fost restituit la Parchet de către judecătorii de la ICCJ, fiind invocată existenţa unor nereguli în rechizitoriu. În august 2022, fostul procuror general Gabriela Scutea anunţa retrimiterea la instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, după refacerea rechizitoriului de către procurorii militari.

Acuzațiile procurorilor

Conform rechizitoriului, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni contra umanității. Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situații de foc fratricid generalizat și, astfel, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2.382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional și 409 cazuri de suferințe mari.

Revoluția, cercetată în 4.500 de dosare

Evenimentele din decembrie 1989 au făcut obiectul cercetării în 4.544 de dosare penale. În 112 dosare, Secţia Parchetelor Militare şi celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, din care 25 de generali, 114 ofiţeri, 13 subofiţeri, 36 militari în termen și 87 civili.

Sursa: HotNews