Abuz în serviciu și complicitate: un avocat și un executor judecătoresc în vizorul DNA
Într-o lume în care legalitatea și etica ar trebui să fie principiile de bază ale oricărei profesii, un avocat și un executor judecătoresc, legați prin legături conjugale, sunt acum sub lupa Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Acuzațiile care planează asupra lor sunt de o gravitate extremă: abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
Un abuz de proporții: executări silite nejustificate
În perioada 2016-2020, cei doi soți sunt suspectați că au executat, în mod abuziv, mai multe bănci, în numele unor clienți. Suma executată era de zeci sau chiar de peste o sută de ori mai mare decât cea pe care respectivii clienți aveau de recuperat de la unitățile bancare în urma unor procese deschise în instanță. Astfel, prejudiciul cauzat băncilor se ridică la suma de 7.776.432 lei.
Un mod de operare ilegal și imoral
Modul de operare al celor doi soți era unul care sfida normele legale și morale. Executorul judecătoresc, cu ajutorul soțului său, avocat, și a altor persoane, a pus în executare silită un număr de 28 de creanțe, încălcând normele imperative privind competența teritorială. Mai mult, sumele executate erau stabilite în mod arbitrar, fără a fi determinate conform legii. Astfel, au fost executate sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanțe, fără a calcula valoarea creanțelor în mod legal, personal sau prin expertiză contabilă.
Un prejudiciu imens pentru bănci
În urma acestor acțiuni, băncile au suferit un prejudiciu imens. Într-un singur caz, executorul judecătoresc a executat o creanță de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală. În alte cazuri, executorul judecătoresc a format două dosare de executare silită pentru același titlu executoriu, a poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus. Au existat chiar situații în care a încasat în contul de consemnațiuni de patru ori debitul sau a executat debite inexistente, care nu au fost stabilite prin titlurile executorii.
Control judiciar pentru cei doi soți
În urma acestor acuzații, cei doi soți au fost plasați sub control judiciar, având o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Sursa: news.ro